2013. február 6., szerda

Hagymás-mustáros-tejszínes karaj fánkkal


szalonnás-sajtos fánkhoz készült ez az étel és most tényleg a körethez választottam főételt! Mindenképpen egy szaftos húsos ételt gondoltam mellé, így született meg ez a hagymás karaj. Nagyon finom lett, jól passzolt hozzá a puha, szalonnás fánk. Legközelebb egyetlen változtatást hajtok végre a recepten: teszek bele zöld olajbogyót...:)

Hozzávalók:
60 dkg csont nélküli sertés karaj 990 Ft
liszt
olaj

2 nagy fej hagyma 60 Ft
3 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor (kihagyható) 118 Ft
(ha csontos karajt veszünk, akkor a csontból főzhetünk egy finom alaplevet - ezzel öntsük fel a húst, ha nem így teszünk, akkor jöhet a húsleves kocka)
2 dl főzőtejszín (most a 10%-os fajtát használtam) 199 Ft
1 evőkanál mustár
1 teáskanál őrölt tarkabors
1 babérlevél
3 citromkarika
zellerzöld (a nyáron lefagyasztott munícióból)
--------------------------------------------
összesen kb. 1400 Ft

A karajt vékonyan szeleteljük fel, széleit vagdossuk be (így sülés közben nem fog összeugrani), sózzuk meg, forgassuk meg lisztben, majd egy nagyobb serpenyőben melegített olajon süssük át hirtelen mindkét oldalát. Szedjük ki és tegyük félre.

A visszamaradt zsíradékon pároljuk meg a félfőre vágott hagymát (alacsony lángon, nem izgulva a hús sütése után lesült részek miatt, hiszen a bor ezeket fel fogja oldani), adjuk hozzá a fokhagymát és 1-2 perc pirítás után öntsük fel az egészet a borral. Hagyjuk felforrni és tegyük vissza a serpenyőbe az elősütött husikat. Az egészet öntsük fel annyi alaplével, amennyi a húsokat ellepi, sózzuk meg, tegyük bele a babérlevelet és fedő alatt pároljuk puhára.

A tejszínt keverjük ki a mustárral, tarkaborssal, aprított zellerzölddel és kevés sóval, majd öntsük hozzá az alaphoz. Forraljuk fel, tegyük bele a citromkarikákat és 1-2 perc után zárjuk el a gázt. Az ételt felhasználásig hagyjuk fedő alatt.

A szalonnás-sajtos fánkkal tálaljuk.

6 megjegyzés:

  1. Ahhhhhhhhhhhhhhh!!! A pavlovi reflex most is megbízhatóan működik :-)))

    VálaszTörlés
  2. Huuuuu ez valami mennyei finom lehet!:))

    VálaszTörlés
  3. Ez valamit pompás recept! Esetleg elvihetem egy körre?

    VálaszTörlés
  4. A fánkodat is megcsodáltam, de ezzel a finom szaftos husival tökéletes fogás! :)

    VálaszTörlés