2013. január 28., hétfő

Vasárnapi krémleves gombával töltött batyuval


Nem tudtam eldönteni, hogy a bejegyzés címe zelleres krumplikrémleves vagy krumplis zellerkrémleves legyen (mert a krumpli és a zeller aránya 50-50 % a levesben), ezért lett végül vasárnapi krémleves. Télen nagyon jól tud esni egy finom, forró leves, főleg ha az valamilyen krémleves (amely nálunk abszolút kedvenc - készüljön akár krumpliból, akár zellerből vagy sütőtökből, brokkoliból, karfiolból...). Ezidáig szinte kivétel nélkül pirított kenyérkocka vagy pirított sonka, bacon készült a krémlevesekhez, de ma beújítottam és gombával töltött "batyukat" készítettem hozzá, csak nem batyu, hanem félkör alakban. Nagy sikere volt:)

Hozzávalók:
1 fej hagyma 18 Ft
4 gerezd fokhagyma
60 dkg krumpli (nálam most sárga) 83 Ft
60 dkg zellergumó 203 Ft

2 babérlevél
1 kávéskanálnyi curry, kurkuma, szerecsendió
olaj

2 dl tejföl 89 Ft

tálaláshoz őrölt tarkabors

a gombás "batyukhoz":
a tészta hozzávalói és elkészítése módja itt

20 dkg csiperke 164 Ft
fél fej hagyma 9 Ft
1 kis doboz sűrített paradicsomlé 45 Ft
só, bors
kevés kakukkfű, bazsalikom
olaj

a kenéshez tej, a tetejére szezámmag (kihagyható)
------------------------------------
összesen kb. 650 Ft + a tészta

A leveshez a hagymát vágjuk apróra és egy nagyobb lábosban melegített olajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1 perc pirítás után a kockázott krumplit és zellert, Pár percig pirítsuk, majd szórjuk rá a fűszereket, sózzuk meg, tegyük bele a babérlevelet és öntsük fel kb. másfél liter vízzel (annyival, amennyi ellepi a zöldségeket) és fedő alatt főzzük puhára. Ha kész, vegyük ki a babérlevelet és az egészet botmixerrel keverjük simára. Tegyük vissza a gázra és habarjuk be a tejföllel (esetleg fele-fele arányban tejföllel és tejszínnel). Ha a levest túl sűrűnek találjuk, öntsünk hozzá kevés vizet, illetve fűszerezzük még, ha nem elég ízletes. (én most citrommal nem ízesítettem a végén, mert Bogicám citromosan nem szereti, ezért mindenki a saját tányérjába kiszedett levest ízesítette vele).

A gombás töltelékhez az apróra vágott hagymát fonnyasszuk meg kevés olajon, keverjük hozzá a megtisztított és felszeletelt gombát. Sózzuk és borsozzuk meg, majd hagyjuk a saját levében megpuhulni. Ezután keverjük hozzá a sűrített paradicsomot, a kakukkfüvet és a bazsalikomot. Forraljuk fel és készen van. Hagyjuk hűlni.

Közben a tésztát készítsük el (mivel élesztő nem kell hozzá, gyorsan fog menni), nyújtsuk ki vékonyra és egy nagyobb szájú pohárral/bögrével szúrjunk ki belőle kör formákat. Mindegyik kör közepére halmozzunk a gombás töltelékből, a tészta széleit vizezzük meg és hajtsuk félbe a köröket. Széleit egy villa segítségével jól nyomkodjuk össze. A megtöltött batyukat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le tejjel, szórjuk meg a szezámmaggal és előmelegített sütőben süssük szép világos színűre.

A levest kevés tejföllel, (citromkarikával), tarkaborssal megszórva és a kisült gombás "batyuval" tálaljuk.

7 megjegyzés:

  1. Bár hétfő van, most azért ezt szívesen venném ebédtájt. :) Fincsi lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Valóban finom és nem csak vasárnap esik jól az ember lányának:)

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki! Mostanában mi krémleves-hétvégéket tartunk (hétköznap nem nagyon van időnk 2 fogást magunkhoz venni, pláne megfőzni), szerepelt már az étlapunkon borsó-, brokkoli-, fokhagymakrém is. Anyóstól botmixert kaptunk karácsonyra, dolgozik is rendesen ;) Lehet, hogy pont ezzel a recepteddel a jövő héten :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, dolgoztasd azt a botmixert minél többször, mert a használatával mesésen finom állagú levesek születnek:)

      Törlés
  3. ó, ebédeltem volna szívesen én is nálatok! :) Nagyon szeretem a krémleveseket, főleg ilyen isteni batyukkal, nagyon finom lehetett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)...ezek a kis batyuk nem csak leves mellé finomak ám! Reggelire egy pohár kakaóval vagy tejjel, tízóraira, uzsonnára, vacsorára szintén megállják a helyüket:)

      Törlés
  4. Mostanában álltam rá én is a krémlevesekre, mert a gyerekek mindig valamit kipiszkálnak a levesből. Így pedig csak krémleves a neve, mindegy miből készítem és eszik rendesen:-)
    Mi levesgyönggyel vagy kenyérkockával esszük. Tetszenek ezek a gombás táskák, főleg, hogy nem csak leveshez finomak.

    VálaszTörlés