2013. január 11., péntek

Meggyes-narancsos-kókuszos mini pite



Ha pite, akkor mini pite (legalábbis mostanában nálunk). Kezdődött az almás-vaníliás változattal, amelyet a gesztenyés-meggyes variáció követett és most nem egész egy hónap múlva újabb mini pitét kellett sütnöm, közkívánatra. Szétnézve a konyhámban és a hűtőmben alapanyagok után kutatva, ez a meggyes, narancsos, kókuszos változat valósult meg. Nem akarom már annyiszor méltatni, de ez is nagyon finom lett. Másnapra puhult meg igazán a tészta és a dupla meggyes töltelékkel mindenki meg volt elégedve.

Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt 49 Ft
20 dkg puha vaj 174 Ft (500 grammos Ráma Harmóniával számolva)
10 dkg porcukor 28 Ft
1-2 evőkanál narancslé (frissen facsart, de jó üdítőből is)
csipet só

a meggyes töltelékhez:
30 dkg fagyasztott, magozott meggy 289 Ft
kb. 4 dl víz
ízlés szerinti porcukor vagy cukor
1 teáskanál vanília aroma
1 kávéskanál fahéj
pár evőkanál gríz

a meggyes-kókuszos zseléhez:
2 dl ízesített meggylé (a meggy főzése után maradt ízes léből kimérve)
1 narancs kifacsart leve 45 Ft
(esetleg cukor vagy porcukor, ha valakinek nem lenne elég édes a lé)
5 dkg kókuszreszelék 74 Ft
kb. 1 evőkanál étkezési keményítő

a díszítéshez 16 db meggyszem és pár gerezd narancs kisebb kockákra vágva
-----------------------------------
összesen kb. 700 Ft

A tésztát az itt található módon készítsük el és béleljük ki vele a vajazott-lisztezett muffinsütő horpadásait (most 16 db kört tudtam kiszúrni a pohár segítségével).

A meggyes töltelékhez a fagyos meggyet borítsuk bele egy kisebb lábosba, öntsük alá a vizet és alacsony lángon főzzük puhára. Közben ízesítsük cukorral, vanília aromával, fahéjjal. Amint a meggy megpuhult, mérjünk ki az ízes léből 2 dl-nyit, majd a lábost a gázra visszatéve pár evőkanál grízzel sűrítsük be az egészet (a grízt kanalanként adagoljuk és csak annyit tegyünk hozzá, amennyivel egy nem túl sűrű, de nem is túl folyós masszát kapunk). A grízzel együtt további 4-5 percig főzzük, majd a masszát egy kanál segítségével halmozzuk rá a muffinsütőben várakozó tésztára. Az egészet toljuk 180 fokos sütőbe és süssük a tésztát szép világos színűre.

A meggyes-kókuszos zseléhez a kimért 2 dl meggyléhez adjuk hozzá a facsart narancslét, keverjük hozzá a kókuszreszeléket (esetleg cukrot) és alacsony lángon főzzük pár percig (hogy a reszelék kellőképpen megpuhuljon), majd az egészet sűrítsük be a kevés vízzel csomómentesre kevert keményítővel. Forralva sűrítsük be és hagyjuk kihűlni (ahogy hűl, egyre jobban összeáll). A kihűlt (vagy langyosra hűlt) zselét tegyük hablabdába és a szintén teljesen kihűlt mini meggyes piték tetejére nyomjunk egy kisebb adagot.

A kész pitét a félretett meggyszemekkel és a kockára vágott narancs darabokkal díszítsük. A tészta másnapra lesz jó puha.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon helyesek miniben:) Nálunk is többször készült mini változat, munkásabb, de olyan cuki:)Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Valóban több meló van vele, de a sok kis segítő kézzel hamar megy a munka...:) Nektek is szép hétvégét!

    VálaszTörlés