2012. december 4., kedd

TÉL-27. hét-KEDD- Tejbegríz szelet - vendégposzt



Nos, hallottatok-e már erről az ételről? Esetleg kóstoltátok-e már? Mert én bizony még nem! Egészen mostanáig. Történt ugyanis, hogy a szomszédunkban lakó konyhafőnök úr (akivel nagyon jó barátságban vagyunk) megörvendeztetett minket ezzel a remek kis desszerttel! Rögtön elkértem a receptet, amelyből kiderült, hogy mennyire egyszerű! Ráadásul variálható is, már ami az öntetet illeti! Adott pillanatban nekem csak méz volt otthon, azt csurgattam az édesség tetejére, de vanília öntettel, erdei gyümölcs öntettel, lekvárral is el tudom képzelni:)


A recept: először is tejbegrízt kell főzni, teljesen hagyományos módon, csak kicsit sűrűbbre a megszokottnál. A kész és még forró tejbegrízt ezután egy vizes tepsibe kell önteni, szépen egyenletesre elkenni és hagyni teljesen kihűlni (így egy szép egybefüggő, megdermedt tejbegrízt kapunk).

Amíg a gríz dermed, addig a hagyományos módon pirítsunk meg zsemlemorzsát (ebben fogjuk meghempergetni a gríz-kockákat) és ízesítsük porcukorral, fahéjjal, őrölt szegfűszeggel (én úgy szoktam puhítani az elkészült pirított morzsát, hogy elzárva alatta a gázt fedővel lefedem, hogy a gőz megpuhítsa, így nem fog ropogni a fogunk alatt).

A megdermedt tejbegrízt ezután éles késsel aranyos kis téglalapokra vágjuk és megforgatjuk az ízesített pirított zsemlemorzsában.

A kész édességet mézzel, vagy lekvárral vagy vaníliakrémmel vagy gyümölcs szósszal leöntve tálaljuk.

16 megjegyzés:

  1. Micsoda ötlet! nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye milyen jó? Nekem eszembe sem jutott volna! Hát, ez az előnye annak, ha a szomszédunk főszakács...:)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Bizony az! Egyszerű és mégis remek ötlet! Pont az ilyeneket szeretem:)

      Törlés
  3. Egyszer, még régebben olvastam egy interjút Várszegi Asztrik pannonhalmi főapáttal - és ő mesélte, hogy a mai napig ez a kedvenc desszertje. :-) Az édesanyja sokat készített neki ilyet gyermekkorában.

    VálaszTörlés
  4. Nem itt olvastam, de úgy látszik, ezt máshol is elmesélte. :-)

    http://magyarkonyhaonline.hu/sefportrek/torekeny-egyensuly

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyet kell értsek a Főapát Úrral, mert ez valóban finom desszert! Nem mondom, hogy különleges, mert végtelenül egyszerű alapanyagokból, végtelenül egyszerű módon készül, mégis mindenki kedvence lehet (pláne, ha a drága anyai kéz készíti...) Elolvastam a cikk ide vonatkozó részét és bár én nem forgattam meg tojásban a grízkockát és nem forró zsírban sütöttem ki, de elképzeltem és úgy sem lehet rossz:)))

      Törlés
  5. Ezt próbáld akkor meg, így valami isteni, csinálok is holnap!

    http://illeskriszkonyhaja.blogspot.hu/2012/06/tejbegrizgaluska-meggymartassal.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a tippet! Megnéztem Illéskrisznél a receptet és csak abban tér el az enyémtől, hogy tojást és vajat is tett a grízbe. Kipróbálandó úgy is! És az a meggymártás....:)

      Törlés
  6. A legegyszerűbb desszert és isteni finom lehet, nálunk mindenki szereti a tejbegrízt mindenféle formában. Jó kis savanykás lekvárral, nyami, lehet, hogy holnap el is készítem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó étvégyat hozzá! Biztos, hogy telitalálat lesz (neked azért mert könnyen és kevés pénzből varázsolsz egy finom desszertet az asztalra, kiscsaládodnak pedig azért, mert megint egy nagyon finomat ehetnek...:)

      Törlés
  7. Mikor ránéztem a rántott változat jutott eszembe, azt hittem ez is olyan. Egyszer készítettem, de valahogy nem nagyon tetszett a családnak, egy kissé megszívja magát olajjal. Viszont ez nagyon tetszik, én is kipróbálom:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké, szerintem nem fogtok csalódni ebben a változatban:)

      Törlés
  8. Biztosan ki fogom próbálni, nagyon tetszik! :) Egyszerű és nagyszerű! :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon tetszik így hasábban morzsával!

    VálaszTörlés