2012. december 20., csütörtök

Karácsonyi sütemény ötletek 5. - Gyömbéres-narancsos torta

...de lehet muffin vagy sütemény is. Gyömbéres, narancsos, nagyon finom. Érdemes kipróbálni! Férjem tavaly előtti szülinapjára készült, saját kívánságára:)

Hozzávalók:

10 dkg friss gyömbér
20 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
fél kávéskanál őrölt gyömbér
1 késhegynyi szerecsendió
1 csipet só
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor
4 tojás
2-3 evőkanál tej

a mázhoz:
1 narancs
20-25 dkg porcukor

(ha muffint sütünk, akkor 12 db papírkapszli)

A gyömbért tisztítás után reszeljük le a reszelő nagyobbik fokán és keverjük össze a liszttel, sütőporral, őrölt gyömbérrel, sóval, szerecsendióval.

A puha vajat habosítsuk össze a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, végül pedig 2-3 részletben a lisztes keveréket. Kevés tejjel hígítsuk fel és simítsuk sütőpapírral bélelt tortaformába vagy kanalazzuk bele a papírkapszlival bélelt muffinsütőbe. Forró sütőben kb. 20 percig süssük.

A narancsot mossuk meg, héját reszeljük le, majd keverjük össze 3 evőkanál narancslével. Az egészet melegítsük meg, majd adjuk hozzá állandó keverés mellett a porcukrot. A végeredménynek egy sűrű, nehezen folyó máznak kell lennie. Ezzel a mázzal vonjuk be a megsült és kihűlt torta vagy muffin tetejét.

TIPP: A dupla hozzávalóból sütött tortát kettévágva megtölthetünk 25 dkg mascarpone + porcukor + 1 narancs reszelt héja és leve keverékével is, amit a fenti cukormázzal vonhatunk be. Ha süteményt sütünk, akkor szintén töltsük meg a félbevágott lapokat a narancsos mascarpone krémmel és csak utána vonjuk be a sütemény tetejét a mázzal.

2 megjegyzés:

  1. Narancsmázzal, mascarpones naranccsal isteni finom lehet ez a sütemény! Mentve:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó kis recept, nem csodálom, hogy a férjed ezt kérte:) Nem csak karácsonyra tudom ezt elképzelni, bármikor megenném:)

    VálaszTörlés