2013. március 29., péntek

Spagetti sültpaprikamártásban


Egy újabb remek étel a Kétcicakonyhájából. Aki szereti az ajvárt, imádni fogja ezt az ételt! Aki pedig még nem kóstolta meg a kápia paprikából készített ajvárt, ne várjon tovább, mert szerintem megfosztja magát egy igazán különleges ízélménytől. Ez a sültpaprikamártás azonban nem maga az ajvár, bár sokan, sokféleképpen készítik, de gondolom reszelt narancshéjat és narancslevet senki nem tesz bele, mint ahogy fahéjat sem. Viszont ezektől a hozzávalóktól lesz különlegesen pikáns a mártásunk. Az eredeti recepthez képest pár dolgon változtattam. A végeredmény nagyon finom lett. Nem utoljára főztem ezt az ételt:)

Hozzávalók:

3 db szép nagy kápia paprika 520 Ft
1 fej vöröshagyma 19 Ft
2 gerezd fokhagyma
1 doboz hámozott paradicsom konzerv 184 Ft
1 narancs reszelt héja és leve
(1 dl vörösbor - nálam kimaradt)
só, bors, csilipor
fahéj

spagetti tészta 379 Ft
sajt
(korianderzöld - nálam kimaradt)
---------------------------------
összesen kb. 1300 Ft

A paprikákat mossuk meg, törölgessük szárazra, majd grillrácsra téve süssük őket 160 fokon kb. 20 percig (a rácsot borítsuk be sütőpapírral, hogy a paprikából kifolyó lé nem égjen rá a sütőnkre). Akkor vegyük ki a paprikákat, ha külsejükön barna foltok keletkeztek.

A forró paprikát vagy hideg vízbe mártsuk bele vagy tegyük légmentesen záródó tálba pár percre, hogy a megbarnult héját könnyen le tudjuk húzni. A lecsupaszított paprika magházát vágjuk ki, majd a paprika húsát vágjuk nagyobb kockákra.

A hagymát szeleteljük fel vékonyan és egy közepes lábosban melegített olajon megsózva pároljuk meg (azért kell sózni, hogy a hagyma saját levet engedve párolódjon, ne piruljon). Ezután adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a hámozott paradicsom konzervet, majd a kockázott paprikát. Ízesítsük sóval, borssal, csiliporral és lefedve pároljuk az egészet puhára. A gázról lehúzva botmixerrel keverjük majdnem simára (én szeretem, ha maradnak benne paprika és paradicsom darabok), majd a tűzre visszatéve csipet fahéjjal és a narancs reszelt héjával, valamint levével ízesítsük. Végül zárjuk el alatta a gázt és lefedve hagyjunk időt az ízek összeéréséhez.

A mártást a kifőtt tésztával és sajttal megszórva tálaljuk.  

6 megjegyzés:

  1. Hogy szeretem a sült paprikát, feltétlenül ki kell próbáljam ezt a mártást, nagyon finom lehet.

    Áldott Húsvétot! :)

    VálaszTörlés
  2. Megkóstolnám mindenképp! Erre mondja a családom, hogy extrém kaja, csak mert eltér a mi ízesítésünktől.
    Megették a gyerekeid is?
    Áldott Húsvéti Ünnepeket Nektek!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet! Kellemes húsvéti ünnepeket! :)

    VálaszTörlés
  4. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok az egész családnak!:)

    VálaszTörlés
  5. Kellemes, pihentető ünnepet kívánok Nektek! :)

    VálaszTörlés
  6. Istenien hangzik és néz ki, Kellemes Ünnepeket Nektek! :)

    VálaszTörlés