2013. február 4., hétfő

Szalonnás-sajtos fánk


A nosalty oldalon találtam rá erre a receptre, abbahagyhatatlan jelzővel ellátva. Írtam már, hogy mindig kíváncsivá tesznek a receptek elé biggyesztett jelzők (isteni, csodás, megunhatatlan, abbahagyhatatlan). Most is ez történt. Vajon mitől lesz abbahagyhatatlan ez a fánk? Ez volt az egyik szempont az kiválasztásánál. A másik pedig az, hogy végtelenül sok édes fánk recept található a neten, ezzel szemben azonban kevés a sós változat. Gondoltam kerüljön fel egy ilyen is a világhálóra. A fánkot egyébként egy hagymás, mustáros, tejszínes karaj mellé szántam, köret gyanánt (nemsokára hozom ezt a receptet is). Mit mondjak: nagyon bevált...jó volt kitunkolni a finom szaftot ezzel a fánkkal. Csak ajánlani tudom:)

Hozzávalók kb. 32 db fánkhoz:
30 dkg sós vízben főtt, áttört krumpli 62 Ft
25 dkg liszt (nekem valamivel több kellett hozzá) 41 Ft
2 tojás 80 Ft
1 dl langyos tej 16 Ft
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő 19 Ft
1 evőkanál olaj

töltelék:
10 dkg főtt császárszalonna 149 Ft
1 tubus natúr sajtkrém 225 Ft

olaj
-------------------------------
összesen kb. 600 Ft

Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába, öntsük fel a langyos cukros tejjel és lefedve futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sóval, a leszűrt, áttört krumplival (én nem hűtöttem ki, hanem még forrón tettem a liszthez), a felvert tojással és a felfutott élesztővel. Jól dagasszuk meg, miközben az olajat is hozzáadjuk. Egy lágy tésztát kell kapjunk (nekem a kellő állag eléréséhez további liszt hozzáadására volt szükségem).

A tésztát borítsuk lisztezett felületre és nyújtsuk ki kb. fél ujjnyi vastag téglalappá. Vágjunk 7*7 cm-es négyzeteket belőle. Mindegyik négyzet közepére halmozzunk az apróra vágott császárszalonna és sajtkrém elegyéből és formázzunk lapított gombócokat (a forró olajban gyönyörűen mag fognak dagadni). A megtöltött és megformázott fánkokat tiszta konyharuhával letakarva kelesszük 1 órán át. Ezután bő, forró olajban süssük szép barnára őket (a sütéshez én egy kis űrtartalmú lábost használok, melybe egyszerre 4 db fánkot sütöttem közepes láng felett, egyszer átfordítva a fánkokat, hogy a másik oldaluk is megsüljön - vigyázat! ahogy melegszik az olaj, egyre gyorsabban sülnek a fánkok).

A megsült fánkokat szedjük ki és papírtörlőn itassuk le róluk a felesleges olajat.

Az elkészült fánkok nagyon puhák lettek és remekül érződött bennük a sajtkrém és a császárszalonna íze. Magában vagy szaftos ételek mellé köretnek is kiváló étel:)


11 megjegyzés:

  1. Muffint sütöttem már sós formában, de ez újdonság nekem is, viszont nagyon tetszik. Ezennel lejegyezve:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Próbáljátok ki, tuti finom kis fánkocskák! A gyerkőcöknél is favorit lett:))))

      Törlés
  2. Helyes kis golyóbisok és óh-igen, eltudom képzelni velük a tunkolást! :-DDD Várom a recept többi részét is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, nem kell sok fantázia hozzá?! Könnyű elképzelni, ahogy a finom, puha fánk magába szívja az ízletes szaftot...nemsokára hozom a szaft receptjét is:)

      Törlés
  3. Ah, de baromi jó!!! Krumplis gombócot szoktunk így köretként (mint a krumplis lángos, csak pogácsaszaggatóval), de ez itt egy de luxe változatnak tűnik, nyami!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. NYami bizony!...bár a krumplis lángos, pogácsaszaggatóval de luxe-t is el tudom képzelni egy szaftosabb étel mellé:)

      Törlés
  4. Igazán guszta, ezek szerint tényleg abbahagyhatatlan?! :)

    VálaszTörlés
  5. Azt hiszem kénytelen leszek ezentúl teli hassal benézni hozzád :) ez valami mennyei ! :)

    VálaszTörlés
  6. De jó, nagyon tetszik, nagyon finom lehet! :P

    VálaszTörlés