2012. december 15., szombat

Ma van a szülinapom, POM, POM:)

                          
Az itt bemutatott torta viszont a tavalyi szülinapomra készült! Ezzel a marcipán tortával leptem meg magam. Különlegessége, hogy először készítettem fondant a bevonáshoz és attól tartottam, hogy túl édes lesz az egész ízvilág! De feleslegesen aggódtam, mert bár a fondant valóban nagyon édes volt, a torta keserűbb krémje (párizsi krém) tökéletesen ellensúlyozta a fondant édes ízét. Így még egy saját magam készítette marcipán réteget is bele mertem csempészni a krém alá:) (a tortát citromhabnál láttam)

Hozzávalók:

A tésztához:
6 tojás
13,5 dkg cukor
1,5 dkg cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál olaj
13,5 dkg liszt
3 mokkáskanál sütőpor

A krémhez:
40 dkg étcsokoládé
4 dl habtejszín

A marcipánhoz:
20 dkg őrölt mandula
20 dkg porcukor
50 ml víz
pár csepp színtelen mandula aroma

és a jól bevált fondant

valamint díszítéshez egy gyönyörű fehér rózsa + porcukor

A krémhez forrósítsuk fel a tejszínt egy kisebb lábosban, tördeljük bele a csokit és addig kevergessük a tűzről levéve, amíg a csoki teljesen felolvad. Teljesen hűtsük le (jó hidegnek kell lennie), majd gépi habverővel habosítsuk a krémet.

A tészta hozzávalóit elharmadolva süssünk három lapot (az egész tojást a cukorral legalább tíz percig habosítsunk, majd keverjük hozzá a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, végül pedig csorgassuk hozzá az olajat).

A marcipánhoz a vízből és a porcukorból főzzünk szirupot, majd keverjük hozzá az őrölt mandulát. Ízesítsük az aromával és gyúrjunk az egészből masszát. Porcukorral megszórt felületen nyújtsuk ki és vágjuk ki belőle a tortalap méretét.

Állítsuk össze a tortát:
első kihűlt piskóta lap - marcipán - krém egyharmada - második piskóta lap - krém másik harmada - harmadik piskóta lap - megmaradt krém, mellyel a torta oldalát is vonjuk be.

Végül az egész tortát fedjük be a fondant-tal, a leeső részekből pedig formázzunk kisebb golyókat. Ezekkel vegyük körbe a tortát.

Egy gyönyörű fehér rózsafejet szúrtam a torta közepébe, köré tettem díszítésnek még pár levelet és leszórtam porcukorral.

Az idei tortám is készül, nemsokára hozom...:)

14 megjegyzés:

  1. Boldog szülinapot! Nagyon finom torta lehetett!!!

    VálaszTörlés
  2. Boldog szülinapot neked, igazán szép tortát alkottál! Kíváncsian várom az idei termést is ;)

    VálaszTörlés
  3. Isten éltessen nagyon sokáig - küldöm a virtuális ölelést....:)
    Gyönyörűséges és finomságos tortát kreáltál magadnak tavaly, és én nagyon várom az idei művedet is!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon boldog szülinapot kivánok ! Isteni finom lehet ez a torta:))

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű a tortád, nagyon finom lehet! :) Boldog szülinapot kívánok, Isten éltessen erőben, egészségben! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon boldog szülinapot kivánok ! A torta nagyon szép:))

    VálaszTörlés
  7. Isten éltessen sokáig, füled érjen bokáig! :-D Csodás a torta!

    VálaszTörlés
  8. Isten éltessen sokáig! Nagyon szép lett a torta!

    VálaszTörlés
  9. Boldog szülinapot kívánok:) A torta gyönyörű, az ideire is kíváncsi vagyok:)

    VálaszTörlés
  10. Boldog születésnapot! NAgyon szép tortával lepted meg magad! :)

    VálaszTörlés
  11. Utólagosan is Boldog Születés Napot!
    Bea

    VálaszTörlés
  12. Utólag is boldog születésnapot kívánok!! Szép lett a torta nagyon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a köszöntést:) Nagyon kedvesek vagytok! Igazán jól esett! Hétfőn hozom az idei tortát, amit szintén Citromhabtól választottam:)

      Törlés
  13. Nagyon szép tortád volt tavaly... Boldog születésnapot kívánok Neked! Puszi :)

    VálaszTörlés