2012. december 14., péntek

Karácsonyi sütemény ötletek 2.: Gesztenyés krémes


Bevallom őszintén, ennek a süteménynek nem így kellene kinéznie! Legalábbis az eredeti recept szerint! De ennek ellenére legközelebb is így fogom, pontosabban fogjuk elkészíteni, az biztos! Történt ugyanis, hogy kisfiam kuktáskodni szeretett volna, amit én persze örömmel fogadtam. El is kezdtük készíteni az első tésztalapot, ami gyönyörűen sikerült, majd jött a második tésztalap, melynek keverése közben olyan jól eldiskuráltunk az iskolás dolgokról, hogy a piskótatésztába elfelejtettük beletenni a tojássárgáját! Kisfiam keveri, keveri rendületlenül a tésztát, én meg nézem, nézem és látom, hogy valami nagyon nem stimmel vele. Félrenézek és akkor veszem észre a tőlünk 10 cm-re balra árválkodó tojássárgákat...amit utolsó lépésként kevertünk a piskótatésztához! És mivel nem öntünk ki semmit, a masszát megsütöttük, ami persze nem lett olyan szép, mint az első lap, nem lehetett így rátenni a sütire, ezért úgy döntöttünk, hogy apró kockákra vágva fogjuk a krém tetejére pakolni. Így is lett, viszont ennél a variációnál nem volt szükség csokimázra! De hogy valamivel kidíszítsük a süti tetejét, rápakoltunk pár színes cukorkát!...Nos, ez a története ennek e sütinek! Egy újabb vidám kis emlékkel és egy finom kis sütivel gazdagodtunk, valamint megtanulhatta a kisfiam: milyen fontos a konyhai kreativitás:)

Hozzávalók:

a tésztához:
6 db tojás 240 Ft
10 dkg liszt 16 Ft
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
12 dkg cukor 33 Ft

a krémhez:
20 dkg gesztenyepüré 245 Ft
1 csomag főzős vaníliás pudingpor 107 Ft
3 dl tej 43 Ft
4 evőkanál cukor
2 dl habtejszín 148 Ft
1 teáskanál rum aroma

díszítéshez apró, színes cukorka (vagy pár szem magozott meggy)
-------------------------------------
összesen kb. 900 Ft

A tészta hozzávalóit megfelezve két piskótalapot sütünk (a tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukor egyharmadával kikeverjük, a fehérjét a cukor kétharmadával kemény habbá verjük, a kettőt összeforgatjuk, majd fokozatosan hozzáadjuk a kakaóporral elkevert lisztet, sütőpapírral bélelt tepsiben mindkét lapot megsütjük és kihűtjük).

A pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel, majd alacsony lángon, állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Langyosra hűtjük és belekeverjük a villával összetört gesztenyemasszát, valamint a rum aromát. A habtejszínt felverjük és a teljesen kihűlt pudingos-gesztenyés krémhez adjuk.

Az első piskótalapra kenjük rá a gesztenyés krémet, majd fedjük be az apró kockákra vágott másik lappal. A süteményt díszítsük ki a cukorkákkal vagy a meggyszemekkel.

Kisebb kockákra vágva tálaljuk.


8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki! És milyen jó program ez tényleg, együtt sütögetni, beszélgetni! Ennél nincs is jobb! :-)

    VálaszTörlés
  2. Tök jól néz így ki, ha direkt így akartátok volna, akkor sem lehetne szebb és ínycsiklandóbb....;-))

    VálaszTörlés
  3. Szépek így és finomak is lehetnek a gesztenyével. Ilyen kell legyen! Kreatív vagy:-)

    VálaszTörlés
  4. De szuper :) jó hogy ilyen kiskuktád van és egyáltalán nem baj hogy kifelejtettétek belőle a tojássárgáját mert így ez a ti egyedi sütikétek :) Nekem is a kisfiam szokott segíteni. Előfordult hogy a sütőpor kimaradt a piskótából :D

    VálaszTörlés
  5. Minden rosszban van valami jó, és így is biztosan nagyon finomságos lett! :)

    VálaszTörlés
  6. Így születnek mindig a legjobb ételek, egy-egy apró hibából. Jól néz ki nagyon és a lényeg, hogy kisfiad is élvezte a kuktáskodást:)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm Lányok a kedves szavakat!:)

    VálaszTörlés