2013. március 21., csütörtök

Húsos hasé curryvel fűszerezve



Megint előrántottam a már jól bevált leveles tésztát és elkészítettem életem első haséját. Régóta szemezek vele különböző blogokon, most eljött az ideje annak, hogy nálunk is terítékre kerüljön. Több töltelék ötlet is felmerült, hiszen a lehetőségek Kánaánja ez az étel. Lehet zöldségekkel, gombával, sonkával, kolbásszal, sajtokkal...tovább is van, mondjam még?...tölteni, végül a darálthús mellett tettem le a voksom. Készítettem már besamel-es darálthússal töltött leveles tészta batyukat, de most valami különlegesebbre vágytam. Gyors fűszermustra után a currypor kacsingatott rám leginkább a polcról, meggyőzve pillanatok alatt arról, hogy indiai fűszerezésű hasé lesz a mai menü. Ez következik most!...Ja! És hogyan sikerült! Nagylánytól ötöst kaptam rá (van valami indiai beütés ebben a gyerekben, mert imádja a curryport:...), Bogicám elsőre megkóstolta, pedig mostanában minden újítást kétkedve fogad, végül kétszer repetázott belőle, Bencust pedig már úgy kellett figyelmeztetni, hogy egyrészt hagyjon apának is, másrészt meg ne egye ennyire tele magát, mert nem fog jól aludni...:)

Hozzávalók:

1 csomag fagyasztott leveles tészta 209 Ft

1 kisebb fej hagyma 12 Ft
3 gerezd fokhagyma
30 dkg darált sertéshús 360 Ft
só, bors
currypor
kurkuma
szerecsendió
1 babérlevél
2 dl főzőtejszín (10 %-os is elég) 199 Ft
2 dl tej 33 Ft
fél csokor petrezselyemzöld 26 Ft
1 evőkanál étkezési keményítő
olaj

a kenéshez kevés tej és a szóráshoz szezámmag
-----------------------------------
összesen kb. 900 Ft

A leveles tésztát hagyjuk felengedni. Egy kisebb lábosban melegítsünk kevés olajat és pároljuk rajta puhára az apróra vágott hagymát, majd a zúzott vagy reszelt fokhagymát. Borítsuk hozzá a húst, sózzuk és borsozzuk meg és hagyjuk fehéredésig pirulni. Ezután öntsük fel a tejszínnel, tejjel, szórjuk hozzá a fűszereket, tegyük bele a babérlevelet, az aprított petrezselyemzöldet és alacsony lángon főzzük puhára a húst.

Szűrőkanállal szedjük ki a megpuhult, ízes darálthúst, tegyük félre hűlni, a lábosban maradt tejszínes lét pedig sűrítsük be a kevés vízzel csomómentesre kevert keményítővel.

A felengedett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk vékony téglalappá, majd vágjunk a tésztából kb. 8*8 cm-es négyzeteket. Minden négyzet közepére halmozzunk a darálthúsból, a tészta széleit kenjük be vízzel, majd hajtsuk össze a két szélét. Nyomkodjuk jól össze, hogy sütés közben ne jöjjön szét. A megtöltött tészta tetejét egy helyen szúrjuk meg villával, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük le tejjel, szórjuk meg szezámmaggal és 200 fokos sütőben pirulásig süssük.

A kisült batyukat kettévágva tálaljuk, a finom mártással együtt.

11 megjegyzés:

  1. Nagyon klassz ötlet! Én szeretem az indiait, de most leginkább vmi olaszosat kívánnék bele. Mindenesetre elteszem a recepted - nem egy volt ami már sikert aratott nálunk (múlt hétvégén pl. túrós-póréhagymás-házikolbászos kombé készült nálunk;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ízlett a kombe? Nagyon örülök minden visszajelzésnek! :)

      Törlés
    2. Naná, hercim megjegyezte: "ez kaja" = tápláló, olcsó, van benne matéria ;)

      Törlés
  2. De jól néz ki! :) Ezt az ötletet meg én viszem tőled, jó kis vacsikaja! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt szeretem ebben a blogolásban, hogy szuper ötleteket adunk egymásnak:)

      Törlés
  3. A mi családunkban is lehet valami indiai vér, mert nagyon bírjuk a curryt:) Klassz recept ez is, tényleg az a jó benne, hogy bármivel lehet tölteni, mindig más lesz:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor abban egyetérthetünk, hogy a curry egy varázslatos fűszer! A múltkor krumpli krémlevest főztem és abba is csempésztem egy kis curryt. Sikere volt:)

      Törlés
  4. Újra egy jó recepttel gazdagítottál! Van fagyasztott tésztám, már csak a töltelékét kell kigondolnom a nem húsevőknek is:-)

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. Igen, de nagyon egyszerűen és rövid idő alatt elkészíthető:)

      Törlés