2013. március 11., hétfő

Fehérboros csirkemájjal töltött grillkenyér...



...pirított hagymával és sütőben sült céklával. Páratlan ízharmónia! Osztatlan siker koronázta a mai fogást. Már többször írtam, hogy nagyon kedvelem azokat az alap ételeket, amiket sokféleképpen lehet variálni. Ennek a követelménynek ez a grillkenyér tökéletesen megfelel. A múltkor kétféle töltelék került bele (babos-kukoricás, valamint tejfölös-olajbogyós), most következzen egy harmadik variáció.

Hozzávalók:
3 nagy fej hagyma 85 Ft
1 nagy evőkanál vaj
kb. 4 evőkanál olaj
kb. 1 dl száraz fehérbor 92 Ft

60 dkg csirkemáj 299 Ft
1 nagy evőkanál vaj
kb. 4 evőkanál olaj
só, bors
petrezselyemzöld 49 Ft
kb. 1 dl száraz fehérbor 92 Ft
1 evőkanál mustár

3-4 db cékla 94 Ft
só, őrölt fűszerkömény
ecet
kevés olaj

a grillkenyér hozzávalóit itt olvashatjátok
----------------------------------------
összesen kb. 711 Ft + a grillkenyér hozzávalói

A grillkenyérrel kezdjük: elkészítését itt találjátok.

A hagymákat tisztítás után vágjuk félfőre és a serpenyőben összeolvasztott vaj-olaj keverékén kezdjük el párolni. Közben sózzuk meg. Amikor a hagyma kicsit összeesett, öntsük alá a bort és lefedve pároljuk kb. 15 percig. Ezután a fedőt levéve róla főzzük el alóla az összes nedvességet. Szedjük egy tálra és tegyük félre.

A csirkemájat alaposan tisztítsuk meg, vágjuk 2-3 darabba és a hagyma párolására használt serpenyőben kezdjük el pirítani az újabb adag vaj-olaj keveréken. Közben sózzuk és borsozzuk meg. Amikor a máj félig megpuhult (nem kell neki sok idő, kb. 8-10 perc), tegyük hozzá a mustárt (keverjük el), öntsük fel a borral, szórjuk meg az aprított petrezselyemmel és főzzük puhára. Nem baj, ha a végén marad alatta egy kis szaft.

A céklát hámozás után vágjuk vékony félkörökre és sorakoztassuk egy vajjal vékonyan kikent hőálló tálba. Sózzuk meg, szórjunk rá kevés őrölt fűszerköményt, öntsünk rá ecetet és lefedve pároljuk puhára a sütőben.

A kisütött grillkenyérre halmozzunk a májból, tegyünk rá a párolt hagymából, végül koronázzuk meg az egészet a sült céklával és félbehajtva fogyasszuk el azonnal. Jó étvágyat hozzá:)

14 megjegyzés:

  1. Ezt a grillkenyeret a múltkor is kilestem, de még nem került rá sor. Finom lehet csirkemájjal is és a sült cékla is izgató:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előbb-utóbb el fog készülni nálad is, ebben biztos vagyok! És abban is, hogy nem fogtok csalódni benne. És szerintem valamilen gombás töltelék kerül majd a belsejébe:)))

      Törlés
  2. Küldhetnél nekem ebédre egy tányérral! ;-) Külön bónuszpont a májért, amit imádok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, ebben is egy húron pendülünk: én is imádom a májat! Ezért örülök minden olyan receptnek, amiben májat tudok felhasználni. Sajnos nincs sok ilyen receptem:)

      Törlés
  3. A cékláról lemondok mások javára - de ez istenkirályság lehetett :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor mondj le az én javamra!!!! Nem tudok eleget enni belőle!:)

      Törlés
  4. Nagyon szeretjük a csirkemájat, isteni lehet a finom grillkenyérrel! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csirkemáj bármilyen formában jöhet! De tényleg! Még nem láttam olyan receptet, amit ne kóstoltam volna meg azonnal! Lehet almás máj, pirított máj, aszalt szilvás májkrém, májas rizottó...egytől egyig jöhet:)

      Törlés
  5. Nagyon jó kis ízkavalkád! :)

    VálaszTörlés
  6. Hja kérem, ha az ember egyszer rákattan a grillkenyérre...:) Én se tudom megunni, nincs olyan hét, hogy ne csinálnék. Bár a májat nem szeretem, ez a fehérboros hagyma nagyon megfogott. Legközelebb nálam is kerül a kenyérke töltelékébe. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, könnyen rá lehet kattanni, tanúsítom! Remek kis étel! És külön jó pont jár neki azért, hogy ilyen sokféleképpen variálható a tölteléke!:)

      Törlés
  7. Cékla, csirkemáj, hagyma: imádnivaló - a grillkenyér már csak ráadás!

    VálaszTörlés