2013. március 26., kedd

Cérna tojások


Illéskrisznél láttam meg ezeket a gyönyörűségeket és be kell valljam: szerelem volt első látásra! Hát nem csodaszépek? Kreatív, sokszínű és különleges tojások a közelgő húsvéti ünnepre! Kiscsaládom apraja-nagyja együtt ült asztalhoz és egy délután leforgása alatt elkészültek ezek a csodás kis tojások. Mindenki nagy igyekezettel dolgozott, forgatta meg a különböző színű fonalat a keményítős vízben, majd tekerte rá a tojás méretűre és alakúra fújt vizibombákra a fonalat. Aztán óránként lesett rá valaki a radiátoron száradó tojásokra, hogy vajon sikerült-e? Meg fog-e száradni kellőképpen? Lesz-e tartása a keményítőtől? Jelentem: sikerült! Igaz csak másnapra száradtak meg teljesen és bár van egy-két cérna tojás, amelyik kicsit puhább lett a kelleténél, de a többség szilárdra keményedett! Nem sok ennél szebb húsvéti tojást tudok elképzelni a locsolóknak! Akiket egyébként várunk szeretettel:)

Szükséges anyagok:
1 csésze víz
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 csapott kávéskanál liszt

vizibomba
színes hímzőfonalak

A vizet, a keményítőt és a lisztet langyosítsuk össze (nem kell főzni vagy forralni!).

A vizibombákat fújjuk fel tojásméretűre és kössük meg a végüket.

A színes fonalat merítsük bele jó alaposan a keményítős-lisztes vízbe és tekerjük rá jó sűrűn a felfújt mini lufikra (egy lufinál több színt is felhasználhatunk)

Az elkészült művet tegyük tálcára, a tálcát tegyük rá a radiátorra és hagyjuk a vizes fonalat teljesen megszáradni. Amint a fonál megszilárdult és már nincs szüksége a lufi tartására, éles késsel szúrjuk ki a lufit és húzzuk ki a tojás közepéből.

Tökéletesen el tudom képzelni az elkészült cérna tojásokat a szokásos tojás-fán. Mivel nagyon könnyű kis tojásokról van szó (alig van súlyuk), nem fogják lehúzni az asztali tojás-fa ágait. Húgomnak pedig annyira megtetszett ez a technika, hogy ilyen lámpabúrát képzelt el a nappalijukba! Csak ebben az esetben egy jó nagyra felfújt rendes lufira kell majd rátekergetni a színes fonalakat:)


15 megjegyzés:

  1. Nagyon szépségesek lettek, különösen a többféle cérnával készültek tetszenek! :) Jó kis családi elfoglaltságotok volt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A többféle cérnás változat nagyobbik húgom ügyességét dicséri! :)

      Törlés
  2. Milyen szépek! Nekem is a színes tetszik legjobban :) Engem a hideg ráz a locsolóktól, úgyhogy inkább magamnak csinálok párat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Őszintén szólva, én sem szerettem soha a húsvétot! Pedig régebben nem is volt ennyire elkorcsosulva ez az ünnep. Ma már leginkább a húsvéti ajándékról (vagy pénzről) szól, mintsem a gyönyörű hímes tojásról, egyéb kézműves tojásokról. Mi évek óta elutazunk Mezőtúrra, a családi horgász tanyára és a legszűkebb családi körben ünnepelünk.:)

      Törlés
  3. De jó hobbidélutánotok volt :-)

    Szuper díszeket készítettetek, nagyon tetszenek - jöhetnek a locsolók :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A húsvétban egyedül az előkészületeket kedvelem: a jó kis délutáni kreatív foglalkozást a gyerekekkel és a család többi tagjával:)

      Törlés
  4. Nagyon jó ötlet, szépek lettek! Máris dekorálhatnékom támadt! :-)

    VálaszTörlés
  5. jaj de ötletes! Nagyon szeretem a házilag elkészített díszeket :)

    VálaszTörlés
  6. Már Krisztinél is megcsodáltam ezeket a cérnatojásokat:)Nagyon szép színkavalkád és jól mutatnak majd a barkaágon:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony! Gyönyörűen fog mutatni a sok szép színes cérnatojás:)

      Törlés
  7. Szépek lettek nagyon! Ablakdísznek felaggatva is ideális:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó ötlet! Tényleg, ablakdísznek is szépek lesznek:)

      Törlés
  8. De klassz!!
    Szép Húsvétot kívánok, és jó pihenést! :)

    VálaszTörlés