2012. december 13., csütörtök

TÉL-28. hét-CSÜTÖRTÖK- Nagyszerű köret krumpliból



Valamilyen krumplis ételt gondoltam vacsorára és rossz beidegződésből adódóan egyből a rakott krumpli ugrott be (kinek nem...). De annyi rakott krumplit ettem már életemben, hogy gyorsan el is vetettem a dolgot (finom étel az, csak picit már unom, pedig minden alkalommal felturbóztam valamivel...), viszont maradtam ezen a vonalon. Emlékeimből felderengett egy olyan krumplis köret, melyben a vékony karikára vágott krumplit tej és tejszín keverékében párolnak puhára a sütőben, különböző fűszerekkel bolondítva meg az ételt. Na ezzel a gondolattal már tudtam valamit kezdeni. És mivel a keleti ízvilágú rizs nagyon ízlett mindenkinek, a curryport szántam fő ízesítő anyagnak! És milyen lett a végeredmény? Húúú....a majdnem három kiló krumpliból alig maradt másnap ebédre:) Egyetlen közös megállapításunk volt a vacsora fölött: valamilyen hús nagyon illene hozzá! (bevallom, hétköznap szinte egyáltalán nem fogyasztunk húst - aminek számos oka van - a húsos ételek inkább hétvégén kerülnek terítékre, de ehhez a krumplis finomsághoz el tudtam volna képzelni egy kis csirkemellet, csirkeszárnyat, csak úgy sósan-borsosan megsütve, mert maga a szósz finom, ízletes volt és tökéletes kiegészítője lett volna valamilyen szárazabb húsnak...na majd legközelebb...) Az ízéről még annyit, hogy este kilenckor, a szokásos közös sorozat nézés alatt, nagylányom feltünően sokat ment ki a konyhába. Megkérdeztem tőle, hogy miért, mire a következő választ kaptam: "Anya, olyan finom ez a krumpli! Nem lehet abbahagyni!...":)

Hozzávalók egy nagy adaghoz:
2, 8 kg sárga krumpli 333 Ft
fél liter csirkealaplé (lehet csirkehúsleves kockából is)

1 nagy doboz tejföl 199 Ft
kb. 1 evőkanál currypor
2 gerezd fokhagyma
---------------------------
összesen kb. 580 Ft

A krumplikat hámozás után karikázzuk fel (nem kell túl vékonyan, de ne is legyen túl vastag) és tegyük bele egy nagyobb hőálló tálba. Sózzuk meg, öntsük alá a csirkealaplét és lefedve pároljuk puhára a sütőben.

A tejfölt keverjük össze némi sóval, a curryporral és a zúzott fokhagymával,  majd öntsük rá a megpuhult krumplira. Az egészet tegyük vissza pár percre a sütőbe, majd tálalhatunk is.

(arra gondoltam, hogy a csirkemellet lehetne a krumplival együtt párolni és akkor magába szívná a finom ízeket, emellett pár vastagabb cikk almát is teszek hozzá legközelebb...)

TIPP: a karácsonyi halfilénk pompás köretének is el tudom képzelni (a halat sóznám, borsoznám, pici reszelt citromhéjjal ízesített lisztbe mártanám, kevés vajon megsütném és már tálalnám is a currys, szaftos krumplival...)

4 megjegyzés:

  1. Próbáld ki ezt is, 2-3 kg hámozott krumplit nagyon vékonyra gyalulni, 4-6 gerezd fokhagymát vékony lapkára szelni, sóval, borssal elkeverni együtt, egy vajazott sütőtálba vagy tepsibe beleteríteni, reszelt sajttal megszórva és
    1/2 liter tejszínnel /nem főzővel!!!!/ leöntve forró sütőbe tenni és lassan, sokáig sütni, akár 1 órán keresztül /gáz 3-4-es fokozat, villany 160 fokon alsó-felsőn/, amikor piros-ropogós a teteje, kész.
    Magában bármilyen salátával, de köretként bármilyen sült húshoz vagy csirkéhez frenetikusan finom:-)))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen, ismerem ezt a köretet és valóban frenetikusan finom! Akár magában, akár sült húsokhoz! Nyami:)))

      Törlés
  2. Jól néz ki, nekem jöhetne így magában is! :)

    VálaszTörlés