2013. június 26., szerda

Egyszerű cseresznyés


Kétcicakonyháján láttam a receptet, amelyet pici változtatással készítettem el. Ezt a kényszer szülte. Mégpedig a következő okból: nagy lendülettel álltam neki a sütinek és már az első alapanyagnál kiderült, hogy valami nem stimmel. Nevezetesen kevés volt a lisztem! A liszt! Értitek? Alapvető élelmiszerből volt adott pillanatban hiány! Semmi humorom nem volt a 40 fokban boltba menni, ezért szétnéztem a konyhaszekrényben: mivel tudnám helyettesíteni a lisztet. Búzadara! A megmentő! YES! Így került a tésztába fele-fele arányban liszt és gríz. Na ezután kiderült, hogy szeletelt mandula sincs otthon, pedig meg mertem volna rá esküdni, hogy van. Viszont találtam színtelen mandula aromát! Másodszori YES! A malőrök ellenére egy nagyon finom süteményt tálaltam kiscsaládomnak, így tele pocakkal dícsérték a végeredményt:)

Hozzávalók:

fél bögre liszt - fél bögre gríz (vagy egy bögre liszt - nem derült ki az eredeti receptből, hogy hány dl-es a bögre, így én a hagyományos formája és űrtartalmú teásbögrémet használtam, amely 2-2,5 dl-es)
1 bögre cukor (egészségesebben élőknek nádcukor)
1 teáskanál mandula aroma (vagy 10 dkg szeletelt mandula)
1 csomag sütőpor
4 tojás
8 evőkanál olaj (egészségesebben élőknek olívaolaj)
10 evőkanál tej
25 dkg magozott cseresznye + pár szem a díszítéshez

A lisztet, grízt, sütőport vegyítsük össze. Egy másik tálban pedig keverjük ki a tojást a cukorral, a mandula aromával, az olajjal, a tejjel, végül borítsuk hozzá több adagban a lisztes keveréket és keverjük csomómentesre. Egy tepsit olajozzunk ki (én most nem a tepsimet, hanem a téglalap alakú sütőformámat használtam, de előkerülhet az őzgerinc forma is), majd borítsuk bele a masszát. A tetejére szórjuk rá a magozott cseresznyét (esetleg hintsük még meg egy kis szeletelt mandulával) és 200 fokon süssük 3 percig, majd 180 fokon kb. 20 percig (nekem több idő kellett, tűpróbával ellenőriztem).

A kész süteményt hagyjuk a formában kicsit hűlni, majd borítsuk ki belőle. Tetejét díszítsük a maradék cserkóval és porcukorral.


6 megjegyzés:

  1. Jó hogy feltaláltad magad és a végeredmény ilyen finom süti lett! :)

    VálaszTörlés
  2. Kreativitás milyen jó dolog! Néha így születnek meg a nagy dolgok:))

    VálaszTörlés
  3. Átkeresztelhetnéd "malőr"-nek! ;-DDD Egy igazi konyhatündér előtt nincs akadály, ezt már többször bizonyítottad! :)

    VálaszTörlés
  4. De jól néz ki! Ha tudnád, hányszor járok én is úgy, hogy a "biztos van itthon"-ról kiderül, csak volt:-)

    VálaszTörlés
  5. Velem is sokszor előfordult már, hogy nekifogtam sütni és közben derült ki, hogy hozzávalóm nincs:) Nagyon egyszerű recept és fincsinek néz ki:)

    VálaszTörlés
  6. Azt kell mondjam, hogy nagyon találékony vagy! velem is előfordult már hogy kevesebb lisztem volt de nem jutott volna eszembe a búzadara! Mennyei sütit készítettél még így is hogy nem minden alapanyagod volt otthon!

    VálaszTörlés