2013. június 28., péntek

Másképpen töltött tök


Már említettem, hogy örömmel böngészek Kétcicánál. Ez a világbajnok recept is onnan van. Eszméletlenül ízletes, amellett ötletes fogás! Régebben úgy töltöttem meg a tököt, hogy hosszában félbevágtam és egy finom darálthúsos ragu került bele. Most csőszerű töltési technikát tanultam és lapocka pörkölttel töltöttem. Az étel legfinomabb része azonban az a kapros szósz, amiben a töltött tök párolódott! Nyami! Csak ajánlani tudom minden tökös étel rajongónak)


Hozzávalók:
2 db tök (egy a páromnak, egy nekem, a gyerekeknek tésztát főztem ki a lapockapöri mellé...)

2 hagyma
3 gerezd fokhagyma
80 dkg lapocka
só, bors
pirospaprika
olaj

1 dl fehérbor
fél zöldségleveskocka
1 csokor kapor

köretnek fél kg újkrumpli
petrezselyemzöld

tálaláshoz tejföl

A tököt hámozzuk meg (ha zsenge tököt, bébitököt használunk ettől el lehet tekinteni), állítsuk talpára és vájjuk ki a közepét. A kivájt részt tegyük félre.

A pörkölthöz kevés olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát, majd a fokhagymát, szórjunk rá a pirospaprikából, majd borítsuk hozzá a felkockázott húst. Pirítsuk a hús fehéredéséig, majd kevés vizet aláöntve főzzük puhára. Közben sózzuk és borsozzuk meg. Az elkészült pörit töltösük bele a kivájt tökbe és a megtöltött tököt tegyük hőálló tálba. (legközelebb a kivájt tököt kívül-belül egy pici sózni fogom...)

A kivájt tökdarabokat tegyük fel főni a borban és 2-3 dl vízben. Ha forr, adjuk hozzá a zöldségleveskockát, kevés sót és főzzük puhára. Ezután a tűzről lehúzva botmixerrel keverjünk rajta párat, majd a tűzre visszatéve adjuk hozzá az apróra vágott kaprot is. 1-2 perc alatt főzzük össze, majd ezt a finom kapros-tökös-boros mártást öntsük rá a megtöltött tökökre. Az egészet toljuk forró sütőbe és lefedve pároljuk puhára (kb. 20-25 perc).

Az újkrumplit karikázzuk fel (ne legyen túl vastag, mert nem sül át időre, de túl vékony sem, mert nem chipset készítünk...), tegyük bele egy kisebb vajjal kikent tepsibe, öntsünk alá kevés vizet, sózzuk meg, szórjuk rá a petrezselyemzöldet és forró sütőben, lefedve puhítsuk meg.

Az elkészült töltött tököt az ízletes kapros-tökös-boros mártással jól meglocsolva, tejföllel és a petrezselymes krumplival tálaljuk.

2 megjegyzés: