2013. június 13., csütörtök

Krumplis-húsos bimbók


Két blogon is szembejött velem ez a nagyon finom recept. Először trollanyunál láttam, majd okkinál találkoztam vele. Mindkét blogon olyan megnyerően finomnak tűnt ez a kis töltött batyu, hogy nemsokáig váratott magára az elkészítése. Pici változtatás nálam, hogy darálthús is került a töltelékbe (mert éppen volt otthon egy kevés), de ez egyáltalán nem volt gond. Sőt! A batyu tésztája nagyon puha lett, még másnapra is puha maradt, ami csak fokozta elkötelezettségünket iránta. Érdemes bíbelődni vele:)

Hozzávalók kb. 20 a képen látható nagyságú darabhoz:

a tésztához:
15 dkg maradék krumplipüré vagy sós vízben megfőzött és összetört krumpli
60 dkg liszt
1 evőkanál cukor
2 tojás
1,5 dl víz
4 dkg olvasztott vaj
3 dkg élesztő
só

a töltelékhez:
4-5 szem kockára vágott és sós vízben megfőzött krumpli
15 dkg bacon
1 csokor újhagyma
30 dkg darált sertéshús
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld
só, bors
olaj

a kenéshez felvert tojás vagy tej

Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb tálkába, majd öntsük fel a langyos vízzel, amiben előzőleg elkevertük a cukrot. Lefedve hagyjuk felfutni. Közben mérjük ki a lisztet, keverjük össze a sóval, a krumplipürével, az olvasztott vajjal, a tojásokkal, végül pedig a felfutott élesztővel. Az egészet jól gyúrjuk össze (nekem még pici langyos tej hozzáadására volt szükségem, hogy a tészta kellőképpen összeálljon), majd lefedve kelesszük a duplájára.

Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. Egy kisebb serpenyőben melegített olajon süssük pirosra a kockázott bacont, adjuk hozzá a karikázott újhagymát, a zúzott fokhagymát, majd a darálthúst. Sózzuk és borsozzuk meg és hagyjuk a húst fehéredésig pirulni. Ezután szórjuk hozzá az aprított petrezselyemzöldet is és kevés vizet aláöntve főzzük puhára. Hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát felelzzük el, lisztezett felületen nyújtsuk ki, vágjuk fel kb. 10*10 cm-es négyzetekre és minden négyzet közepére halmozzunk a töltelékből. A tészta széleit csippentsük össze és formázzuk gombóccá. A megtöltött batyukat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe és további 30 percig kelesszük. Ezután a tetején csippentsük össze a tésztát (bimbót formázva), kenjük le felvert tojással vagy tejjel, éles késsel vágjuk be négy helyen, majd előmelegített sütőben süssük őket aranyszínűre.

Reggelire, tízóraira, egy tartalmasabb leves után ebédre, uzsonnára vagy vacsorára is kiváló fogás:)

5 megjegyzés:

  1. Csodás- a töltelék, a tésztája, a kivitelezés!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek:) Szerintem bármiféle töltelékkel isteni finom lehet. Szép hétvégét kívánok:)

    VálaszTörlés
  3. Na igen, egy újabb kilesett finomság. Nálam is el fog készülni!
    Ahogy látom az alap benne a krumpli, azon kívül lehet bármit belevariálni a töltelékébe.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek és gondolom, finomak lettek nálad is! :) Sort kerítek rá én is hamarosan! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett nálad is. :) És milyen jó, hogy a töltelék variálható.

    VálaszTörlés