2013. július 15., hétfő

Shakshuka - a Közel - Kelet lecsója

 Ha nyár, akkor lecsó. Minden formában: tökösen, tojásosan, kolbásszal, hús mellé...és még hosszan lehetne sorolni ennek a finom nyári ételnek a variációit. Most egy olyan receptre bukkantam Limaránál, amely azonnali elkészítésre ösztönzött. Mert egyetlen apró trükkel valami különleges ígérkezett. Ez az apró trükk pedig nem más, mint az, hogy a fortyogó lecsóba a végén beleütünk egy-egy tojást, amely a forró, ízletes lében tükörtojássá sül. És tényleg! Egy apró észrevétel, amelyre következő alkalommal figyelni fogunk: akkor látványos a tükörtojás az étel tetején, ha nem hagyunk sok levet a lecsón. Mert ha túl sok a lé alatta (amelyet egyébként isteni kitunkolni a finom fehérkenyérrel...), akkor a tojás leszáll a lecsó aljára (ez az ízén egyáltalán nem változtat, csak nem olyan látványos a végeredmény). Aki nem tudja elképzelni az ízletes lecsóban sült tükörtojás ízét (mennyei!!!!), annak mindenképpen kipróbálást javaslok:)

 Hozzávalók egy közepes méretű bográcshoz:
(Limara különleges ízvilágot ért el valószínűleg a római köménnyel, köménnyel, kurkumával, vörösborecettel, mángolddal, mézzel, csilivel, kaliforniai paprikával, korianderzölddel, én egy teljesen hagyományos lecsót készítettem. Most. Legközelebb megpróbálkozom Limara eredeti ízvilágával is:)...annyi különlegességet csempésztem a lecsóba, hogy a végén került hozzá egy kis sült paprika is, ami alufóliába csomagolva sült pár percig a parázson... )

2 kg paprika
1 kg paradicsom
fél kg hagyma
zsír
pirospaprika

5 db paprika alufóliába csomagolva és parázson megsütve, majd kibontva, a barnára sült külső héja lehúzva, a megmaradt húsa felkockázva

6 tojás
díszítésnek petrezselymzöld

Tegyünk a bográcsba egy jó nagy fakanálnyi zsírt és olvasszuk fel a tűzön. Közben a hagymát vágjuk félfőre és pároljuk jó puhára a zsírban (én azt szeretem, ha a hagyma már szinte majdnem karamellizálódik a zsírban), majd szórjuk rá a pirospaprikát. Jól keverjük el és öntsük fel azonnal kevés vízzel (hogy a paprika ne égjen meg). Ezután tegyük hozzá a megmosott, kicsumázott és csíkokra vágott paprikát. Sózzuk meg, öntsünk alá pár dl vizet és hagyjuk rotyogni. Közben a paradicsomok héját húzzuk le és szeleteljük fel. Amint a paprika félpuhára főtt, tegyük hozzá a paradicsomot is. Ha szükséges még sózzuk meg és főzzük készre (mi úgy szeretjük, ha a paprika nem főtt szét teljesen).

Az elkészült lecsót hagyjuk a tűz fölött (figyeljünk arra, hogy nagy láng legyen, vagyis forrjon a lé) és egészen közelről üssük bele a tojásokat. Ezután csak addig tartsuk a kész ételt a láng fölött, amíg a tojás megsül benne.

Ezután vegyük le tűzről az ételt, keverjük hozzá a sült paprika darabokat és ahol a tojások belesültek, ott szórjuk meg az aprított petrezselyemzölddel.

Friss kenyérrel tálaljuk.

TIPP: a sült paprika darabokat nem muszáj belekeverni az egész lecsóba, elég a tányérra szedett adagot gazdagítani vele


3 megjegyzés:

  1. Imádom a lecsó minden formáját, ez is isteni finom lehet, főleg így bográcsban készítve:)

    VálaszTörlés
  2. A lecsóimádók táborát gyarapítom én is :-) És nagyon rég kinéztem már ezt a receptet, meg is fogom valósítani!!!

    VálaszTörlés
  3. hat en itt elek a kozel-keleten -de iyen shakshukat meg nem ettem
    amit itt arulnak shakshuka nev alatt -ez egyszeru hagymas rantotta ,amibe meg pici kockakra vagott paradicsomot is kevernek
    semmi extra - de hat az arab vilag nagy sokfele valtozata lehet egy fogasnak

    VálaszTörlés