2013. augusztus 9., péntek

Hűsítő citromos pite


Ebben a forróságban kinek a fagyi, kinek a jól lehűtött dinnye, kinek egy jó pohár finom, hideg sör vagy fröccs, nekem pedig a hűsítő citromos pite nyújt enyhülést..

Hozzávalók egy 30 cm-es piteformához:
tészta:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojás
1 csipet só
1-2 evőkanál hideg tej

krém:
390 ml víz
250 ml citromlé (4-5 citrom)
10 dkg keményítő
25 dkg cukor
10 dkg vaj
5 tojássárgája

hab:
5 tojásfehérje
25 dkg porcukor

 A tészta hozzávalóit jól gyúrjuk össze, majd fóliába csomagolva tegyük hűtőbe 1 órára. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki a formánk méretének megfelelő nagyságúra (úgy, hogy a forma pereméig érjen a tészta), béleljük ki vele a formát, villával szurkáljuk meg és 200 fokon süssük világos színűre.

Közben a vizet, a citromlevet, a keményítőt és a cukrot folytonos keverés mellett főzzük sűrűre. A tűzről lehúzva keverjük hozzá a vajat és a fehéredésig felvert sárgákat. A krémet kenjük rá a világosra sült tésztára. A fehérjét verjük kemény habbá a porcukorral, majd tetszés szerint nyomjuk rá a krém tetejére (lehet habrózsát is használni, én nem szeretek semmit kidobni, márpedig az 5 tojásfehérjéből készült hab szép nagy adag lett, így ha csak habrózsákat nyomok a krém tetejére, megmaradt volna a fele, ezért én rákentem az egészet...). Tegyük vissza a sütőbe az egészet addig, amíg a hab megszilárdul a tetején és pici színt kap.

A kész sütit jól lehűtve tálaljuk.

6 megjegyzés:

  1. Ebből is kérnék...;-) Nem válaszolsz újabban a kommentekre, kevés a szabadidőd? Hiányoznak a frappáns, jópofa válaszaid! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Új munkám miatt nagyon kevés idő jut a blogra:(

      Törlés
    2. Akkor felmentést kapsz! ;-) Sok sikert az új munkádhoz! :)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, imádom a citromot, hasonlít a citromos habcsók pitére:) Sok sikert az új munkádhoz:)

    VálaszTörlés
  3. Wonderfull cake, fresh for this season, best regard from Belgium

    VálaszTörlés