2012. március 29., csütörtök

A TEÁZÁS ÖRÖMEI 2. - Kínai Oolong tea

Mint a TEÁZÁS ÖRÖMEI 1. rovatban írtam, nem vagyok nagy teaszakértő, de ha már teafüvekkel foglalkozó rovatot írok és mert jómagam is kíváncsi és teát fogyasztó ember vagyok, kicsit utánanéztem a teafű készítés rejtelmeinek az interneten. Sok hasonló vélekedést és sok ellentmondást is találtam a teafű fajtáival és elkészítési módjaival kapcsolatban, viszont a teafű jótékony hatásait mindenhol elismerték és dicsérték. Megpróbálom most itt összefoglalni a számomra is érdekes információkat.

A teákat hagyományosan három csoportra osztják (zöld, Oolong és fekete/vörös), de a tealevelek utómunkálatainak figyelembe vétele alapján (fermentációs folyamat lezajlása szerint) 6 nagy teafajtát lehet meghatározni:

- fehér tea
- sárga tea
- Oolong tea (több oldalon a sárga teát az Oolong teával azonosították)
- zöld tea
- fekete/vörös tea (több oldalon külön fajtaként szerepelt a fekete és a vörös tea)
- Pu-Erh (vagyis öreg) tea

- külön kategóriát képeznek a gyümölcs teák

A fermentációs folyamat a teanövényben végbemenő természetes bomlási folyamat, melynek során a növényi sejtek oxigénnel érintkezve elszíneződnek, ízük, illatuk, vegyi összetételük megváltozik.

A fermentáció a tealevelek feldolgozásának 3. állomása. Első lépés a hervasztás, második a sodrás, harmadik a fermentáció és befejező negyedik lépés a szárítás. (bővebb információ a tealevelek feldolgozásáról ezen az oldalon)

- a fehér tea egy 10-20%-os erjesztettségű tea
- a sárga tea egy enyhe, későn fermentált tea
- az Oolong teák félig fermentáltak
- a zöld tea egyáltalán nem fermentált
- a fekete teák 80-90%-os erjesztettségű teák
- az öreg tea pedig kétszeresen, 100%-osan erjesztett tea, a fekete tea egyik különleges változata, melyet hosszú ideig, akár évekig tárolnak a föld alatt

Most tehát következzen a kínai Oolong tea. Egy eperdarabokkal és Goji bogyóval ízesített változatot szerettem volna bemutatni, de sajnos nem volt készleten a teaboltban. A teafű tasakján található leírás szerint ez a leghíresebb félig fermentált, borostyán színű tea:

a teafű

Ára: 50 gramm 910 Ft, 100 gramm 1740 Ft

Az Oolong tea jótékony hatásai: a leginkább fogyasztó hatású tea, meggyorsítja a zsírégetést és gátolja a kalóriadús ételek felszívódását (a magyar konyha ételei után tehát tökéletes...), kiváló forrásai az antioxidánsoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak, így tartós fogyasztásuk segíthet megelőzni a betegségeket és javíthatja az egészségi állapotot. Koffeintartalma elősegíti a zsírok felszabadulását, javítja a mentális egészséget (koncentrációt, memóriát, gondolkodást). Az Oolong teák rendszeres fogyasztásával bizonyítottan csökken a szívkoszorú-ér megbetegedések kialakulása. Általános közérzetjavító és öregedés lassító hatása is bizonyított, emellett gazdag forrása a tanninsavnak, mely javítja a száj egészségi állapotát. (forrás és további információk itt)

Fogyasztásáról annyit olvastam, hogy éhgyomorra nem javallott. ezen az oldalon mellékhatások kialakulásáról írnak, a többi oldalon viszont csak a jótékony hatásokról van szó és arról, hogy korra és nemre tekintet nélkül fogyasztható, függőséget a fogyasztás nem okoz.

A tea elkészítése: 2,5 dl 90 fokos vízhez 1-1 és fél teafű szükséges, áztatási idő 2 perc.


                                                                     az elkészült tea.

Ízében, színében hasonlatos a már bemutatott zöld teával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése