2012. március 5., hétfő

TAVASZ - 4. hét - HÉTFŐ - Töltött leveles tészta (egy sós, egy édes)

                                                          ...az uzsonnahússal töltött sós...
                                          ...és a vanília pudinggal-meggyzselével töltött édes...
Töltött leveles tészta (egy sós, egy édes)
A leveles tészta a gasztro kultúra egyik fantasztikus találmánya: édes és sós ételek elkészítéséhez egyaránt felhasználható, készen bárhol beszerezhető és könnyű vele dolgozni. Rohanós napokon leveles tésztából kreált étel kerül az asztalra, mint most is. Gyermekeim imádják a croissant, ezért készítettem nekik egy vanília pudinggal és meggyzselével töltött változatot, valamint egy uzsonnahússal töltött sósat is.

Vanília pudinggal és meggyzselével töltött mini croissant
Hozzávalók 12 darabhoz:

1 csomag leveles tészta 449 Ft
fél üveg magozott meggybefőtt (levével együtt) 150 Ft
1 evőkanál étkezési keményítő
1 csomag főzős vanília puding 105 FT
fél liter tej 80 Ft
3-4 evőkanál cukor
kevés tej vagy 1 felvert tojás a kenéshez
----------------------------------------
összesen 800 Ft

Főzzük meg a pudingot a szokásos módon: kisebb edényben keverjük ki csomómentesre a pudingport 8 evőkanál tejjel, majd öntsük hozzá a többi tejet is. Közepes lángon, állandóan kevergetve főzzük sűrűre, közben adjuk hozzá a cukrot is. Hűtsük ki.

A meggyzseléhez szintén kisebb lábosban keverjük ki a fél üveg meggybefőttet (levével együtt) az étkezési keményítővel és alacsony lángon, állandóan kevergetve sűrítsük be. Hagyjuk kihűlni.

A leveles tésztát terítsük ki és vágjuk háromszög alakzatokra (a képen látható módon). A háromszög hosszabbik oldalára halmozzunk annyi kihűlt pudingot és meggyzslét, amennyivel még fel tudjuk tekerni kifli alakúra (én a gyerekek kívánsága szerint jó sok tölteléket halmoztam rá, így a kifli alak nem jött össze, de ez az ízértékéből semmit nem vont le...)


Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral és rakjuk egymás mellé a megtöltött kifliket. Tetejüket kenjük meg tejjel vagy felvert tojással és előmelegített sütőben süssük pirosra.

Uzsonnahússal töltött leveles tészta
Hozzávalók 12 darabhoz:

1 csomag leveles tészta 449 Ft
1 doboz uzsonnahús konzerv 376 Ft
kevés mustár
10 dkg Trappista sajt 180 FT
kevés tej vagy 1 felvert tojás a kenéshez
----------------------------------------
összesen 1005 Ft

Az uzsonnahúst a mustárral keverjük kenhető állagúra. A leveles tésztát terítsük ki és vágjuk kb. 10*10 cm-es négyzetekre. Mindegyik közepébe tegyünk az uzsinnahúsos töltelékből, majd a négyzeteket hajtsuk félbe és a széleket egy villa segítségével jól nyomkodjuk össze.

A megtöltött párnácskák tetejét kenjük meg tejjel vagy a felvert tojással, reszeljünk rá sajtot és sütőpapíros tepsiben süssük őket a sajt pirulásáig.

TIPP: az uzsonnahúst kedvünk szerint ízesíthetjük még például pirosarannyal vagy bazsalikommal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése