2012. július 28., szombat

NYÁR - 17. hét - SZOMBAT - Apukám hagymalevese


Reggelizés közben azon morfondíroztunk, hogy mi legyen az ebéd, pontosabban mi legyen a leves. Több variáció felmerült, végül azért döntöttünk a hagymaleves mellett, mert egyrészt rengeteg hagyma száradt a kisház mellett, másrészt húgomék remek házi sajtokat hoztak egy termelőtől. Így szavaztuk meg a hagymalevest ebédre, aminek elkészítése nálunk (csakúgy, mint a halászlé) apukám tiszte. Azért imádom apu hagymalevesét, mert nincs túlbonyolítva, ami ennek a levesnek kifejezetten jót tesz. Én is szoktam készíteni és sem bonyolítom túl (kihagyom belőle a tejszínt, a fehérbort), esetleg a fűszerezésben "újítok" kicsit be a kakukkfűvel.

Hozzávalók:

10 szép nagy vöröshagyma
kb. 2 fakanálnyi vaj
2 db tyúkhúsleves kocka
só, bors

9 toast kenyér, közepébe reszelt sajt olvasztva
reszelt sajt

A hagymákat tisztítás után karikázzuk fel vékonyan, majd egy nagyobb fazékban kiolvasztott vajon pároljuk meg (a hagymákat teljesen puhára kell párolni, szinte már kezdjenek megbarnulni - karamellizálódni), majd öntsük kb. 2 liter vízzel és forrlajuk fel.

A forrásban lévő vízbe dobjuk bele a tyúkhúsleves kockákat, enyhén sózzuk meg (óvatosan, mert a leveskockában is van só) és őröljünk rá kevés fekete borsot. Főzzük a levest még kb. 15-20 percig alacsony lángon.

Ezután a tűzről lehúzva botmixerrel pürésítsük össze benne a hagymát és ezzel tulajdonképpen be is sűrítettük a levest. Nincs szükség habarásra és nem szoktunk beletenni tejszínt vagy tejfölt sem, ami elvinné a hagyma remek ízét.

Közben toast sütőben megpirítottuk a kenyérszeleteket (mindenkinek egyet), amelyek közepébe pirulás előtt reszelt sajtot rejtettünk (volt egy kis füstölt sajt is, egy kis kemény kecske sajt is, így mindenki kedvére válogathatott).

Apukám a következő módon tálalja a hagymalevest: a tányér aljára kerül a toast kenyér, erre rá kevés reszelt sajt, majd erre meri rá a forró levest. A forró levestől hamar megpuhuló kenyér könnyedén szétvégható a kanállal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése