2012. február 14., kedd

TÉL - 1 hét KEDD Pirított csirkemáj gombával, zsömlében tálalva, házi csalamádéval


Pirított csirkemáj gombával, zsömlében tálalva
Hozzávalók (3 gyermek, 2 felnőtt):

80 dkg csikremáj 605 Ft
5 db zsömle 95 Ft
2 db közepes hagyma 30 Ft
1 db paprika 65 Ft
1 db paradicsom 60 Ft
40 dkg csiperke gomba 320 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 69 Ft
só, bors, borsikafű, majoránna
1 kiskanál pirospaprika
olaj
-----------------------------------
összesen 1250 Ft
gomba nélkül 930 Ft

Házi csalamádé
Hozzávalók:

1 kis fej káposzta 86 Ft
1 db kígyóuborka 179 Ft
1 db hagyma
1 db paprika 65 Ft
cukor, ecet
-----------------------------------
összesen 340 Ft

A csalamádé elkészítésével kezdjünk: a káposzta külső leveleit távolítsuk el, vágjuk ketté, szedjük ki a torzsáját és vékonyan csíkozzuk fel. A hagymát tisztítás után szeljük ketté és szeleteljük vékonyan fel. A paprikát mossuk meg, csumáját vegyük ki és vékonyan karikázzuk fel. Az uborkát tisztítás után héjával együtt szintén vékonyan karikázzuk fel. Az összes zöldséget tegyük nagyobb tálba, keverjük össze 1-2 evőkanál sóval (hogy levet engedjen) és tegyük félre. Egy ugyanakkora tálat, mint amiben a zöldségek pihennek, engedjünk fel félig vízzel, tegyünk bele ugyanannyi evőkanál cukrot, mint amennyi ecetet (én 13-13 kanállal tettem bele) és kavargassuk addig a levet, amíg a cukor feloldódik.

A csirkemájas raguhoz a hagymát tisztítás után vágjuk ketté és vékonyan szeleteljük fel, majd kevés forró olajon pároljuk üvegesre. Közben a gyerekek segítségével tisztítsuk meg a gombát, törzsüket, kalapjukat csíkozzuk fel és keverjük a hagymához. Ízesítsük sóval, borssal, 1 kiskanál borsikafűvel, majorannával és pirospaprikával. Pirítsuk 1-2 percig. Mossuk meg a paradicsomot és paprikát, vágjuk kisebb darabokra és adjuk a gombához. majd öntsük fel 2 dl vízzel és hagyjuk felforrni. Amíg forr, készítsük elő a májat: ha szívvel együtt vettük meg, akkor a sziveket távolítsuk el és tegyük fagyasztóba felhasználásig (például becsinált leves készítésekor elővehetjük). A májakat jól mossuk át, majd vágjuk 2-3 darabba és adjuk a felforrt gombás alaphoz. Közepes lángon főzzük készre (15 perc elég neki a puhuláshoz). A végén egy nem híg, inkább sűrűbb szaftot kell kapnunk.

Amíg a máj pirul, vágjuk ketté a zsömléket, belsejüket kézzel csipkedjük ki és a mindenféle méretű, formájú darabokat száraz serpenyőben pirítsuk arany színűre. Közben folyamatosan rázogassuk a serpenyőt, hogy a darabok minden oldala szépen megpiruljon.

A csalamádé lébe keverjük bele a kézzel jó erősen kinyomkodott zöldségeket.

A kész gombás csirkemájat a félbevágott zsömlékbe tálaljuk (ne sajnáljuk a szaftot), tegyük köré a megpirult zsömle darabokat és a házi csalamádét is. A zsömle pillanatok alatt megpuhul az ízletes szafttól.

TIPP: a csípős ízek kedvelői erős hegyes paprikát is tehetnek az ételbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése