2012. március 14., szerda

TAVASZ - 5. hét - SZOMBAT - Tiramisu ehető kosárkában


A tiramisut előző nap készítsük el, mert 1 nap kell ahhoz, hogy összeálljon. Ezt az édességet kisebbik lányom szinte egyedül szokta elkészíteni, hiszen egy sütés nélküli finomságról van szó. Kávé nálunk alig kerül bele, a likőr pedig teljesen kimarad. A mascarpone ára miatt nem tartozik a kevés pénzből elkészíthető édességek közé, viszont nagyon laktató.Már régóta ki szerettem volna próbálni ennek az ehető tálkának a receptjét, nagyon jól sikerült, finom lett, bár a sütést követő 1-2 óra elteltével puhult meg igazán.
Hozzávalók:

500 gramm jó minőségű mascarpone 979 Ft (a holnapi süteményhez félretettem belőle 100 grammot, ezt a mennyiséget 2 dl habbá vert tejszínnel lehet helyettesíteni)
4 nagyon friss tojás 144 Ft
4 evőkanál cukor

2 zacskó babapiskóta (400 gramm) 470 Ft
fél kávéscsésze lefőtt kávé kevés vízzel elvegyítve
cukrozott kakaópor a szóráshoz
--------------------------------
összesen 1600 Ft

az ehető tálkákhoz (kb. 5 darabhoz):
5 dkg tojásfehérje (kb. másfél tojás) 72 Ft
5 dkg cukor 15 Ft
5 dkg liszt 8 Ft
5 dkg olvasztott vaj 23 Ft
--------------------------------
összesen 120 Ft

A tiramisuhoz a tojásokat válasszuk szét. A sárgájához adjuk hozzá a cukrot és legalább 5 percig habosítsuk gépi habverővel. Váltsunk át fakanálra és keverjük bele a mascarponet, valamint a fehérjéből vert kemény habot is. (a habbá vert tejszín is most kerüljön bele)

Egy négyszögletes, magas falú tálat készítsünk elő a rétegezéshez: tegyünk az aljára egy sor babapiskótát, mindegyiket locsoljunk meg 1 teáskanál vizes kávéval, majd fedjük be a krém felével vagy harmadával, attól függően, hogy hány sor réteget szeretnénk egymásra helyezni. Az én tálam alapterülete nagy, ezért ennyi hozzávalóból két réteget tudok egymásra tenni. A krémre megint egy sor babapiskóta kerüljön, amit meglocsolunk a vizes kávéval és befedünk a maradék krémmel. Tetejét jó vastagon szórjuk meg a kakaóporral és tegyük be a kész édességet a hűtőbe egy éjszakára (lehetőleg lefedve).

Másnap készítsük el az ehető kosárkákat: a vajat olvasszuk fel. A tojásfehérjét (nem kell felverni) keverjük csomómentesre a cukorral és a liszttel, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyünk 2-3 evőkanálnyi masszát és kenjük el lapos kör alakúra (olyan méretűre kenjük szét, hogy formázás után a tiramisu beleférjen). Előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük aranybarnára. Vegyük ki és még melegen formázzuk meg két pohár segítségével az alábbi képen látható módon:
Hagyjuk a poháron pár percig, majd nagyon óvatosan, hogy ne törjön szét, vegyük le róla.

A tiramisut a kisült kosárkákban tálaljuk.

TIPP: a tiramisu krémébe tehetünk 2 dl habbá vert tejszínt attól függetlenül is, hogy nem vettünk el a mascarponéból 100 grammot

TAVASZ - 5. hét - SZOMBAT - Sörös karajszeletek párolt káposztával és főtt rizzsel


A recept a TV Paprika évekkel ezelőtti műsorából való, nagy kedvenc nálunk. Kisebbik lányom nem kedveli a sör miatt, ezért neki rántottam ki pár szelet karajt. Az eredeti recept sertésszűzből készült, de karajjal is tuti finom.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

70 dkg csont nélküli sertés karaj 1100 Ft
1 közepes hagyma 20 Ft
1 póréhagyma 139 Ft
1 nagyobb gezerd fokhagyma
kevés liszt
1 doboz világos sör 179 Ft
só, bors olaj

párolt káposztához:
1 nagy fej fehér káposzta 182 Ft
1 közepes fej hagyma 20 Ft
olaj
só, cukor, ecet
őrölt fűszerkömény

1 nagyobb bögre rizs 25 Ft
---------------------------
összesen 1700 Ft

A karajt szeleteljük fel kb. fél cm vastagságúra, sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalát, majd vágjuk a szeleteket 4 darabba. A darabokat forgassuk meg lisztben és tegyük félre.

A hagymákat tisztítás után vágjuk vékony karikára és egy nagyobb fazékban kezdjük el megpárolni kevés olajon: először a vöröshagymát, utána a pórét, legvégül a fokhagymát. Vigyázzunk, hogy a póré ne égjen le! A megpuhult hagymákra tegyük rá a lisztben megforgatott húsdarabokat és süssünk kérget mindkét oldalukra 2-3 perc alatt. Az egészet öntsük fel a sörrel, enyhén sózzuk meg és félig lefedve főzzük a hús puhulásáig. A végén sűrű szaftot kell kapnunk.

A káposzta torzsáját vágjuk ki, külső leveleit távolítsuk el, vágjuk félbe, majd negyedbe és csíkozzuk fel. A hagymát tisztítás után vágjuk apróra.  Egy nagyobb lábosban hevítsünk olajat és karamellizáljunk rajta 3-4 evőkanál cukrot. A világosbarna cukorhoz adjuk hozzá az aprított hagymát és keverjük el (óvatosan, a lábostól távolabb állva, mert a hőkülönbség miatt nagyon sercegni fog). Szórjunk bele kb. 1 csapott evőkanálnyi fűszerköményt, keverjük el ezzel is, majd tegyük bele a csíkozott káposztát, amit csak most sózzunk meg. Kb. 2 evőkanálnyi sót tegyünk bele, hogy levet tudjon engedni. Öntsünk bele ecetet, jól keverjük össze és fedő alatt, néha megkeverve pároljuk puhára. Párolódás alatt többször kóstolgassuk és ha szükséges, ízesítsük további só, cukor vagy ecet hozzáadásával.

A megpuhult húst a párolt káposztával és a főtt rizzsel tálaljuk.

TIPP: én köretként, rizs helyett jobban szeretem a héjában sült burgonyát, így az is került a tányérra.

TAVASZ - 5. hét - SZOMBAT - Paradicsomos Minestrone leves, sörös karajszeletek, tiramisu ehető kosárkában


Gyermekeim kedvence! A forró levesbe reszelt, megolvadt sajttal...hmmm...nagyon finom. Ez az egyszerű, anya készítette változat ízlik nekik a legjobban...
Hozzávalók:

1 sárgarépa 25 Ft
1 petrezselyemgyökér 40 Ft
1 kisebb zeller 80 Ft
1 evőkanál liszt
2 doboz hámozott paradicsom konzerv (vagy 1 liter paradicsomlé) 398 Ft
fél liter zöldségleves (lehet zöldségleves kockából is)
10 dkg sajt (Trappista) 180 Ft
só, őrölt bors
oregano, bazsalikom, cukor
---------------------------
összesen 725 Ft

A hámozott paradicsomokat öntsük levükkel együtt kisebb lábosba és alacsony lángon főzzük 8-10 percig. Közben ízesítsük sóval. Ha kész, botmixerrel pürésítsük a forró szószt, majd tegyük vissza a gázra, szórjunk bele kevés cukrot, borsot, oreganot, bazsalikomot és forraljuk fel.

A zöldségeket hámozzuk meg és a gyerekek segítségével vágjuk gyufaszál vékonyságúra . Egy nagyobb fazékban hevítsünk olajat és 3-4 perc alatt pirítsuk meg benne a zöldségeket. Keverjünk el benne 1 evőkanál lisztet, ezzel is pirítsuk 1 percig, majd öntsük fel a paradicsomszósszal (vagy paradicsomlével) és a zöldséglevessel. A zöldségek puhulásáig főzzük.

Ha a levest a végén túl sűrűnek találjuk, öntsük fel kevés vízzel és ha szükséges, ízesítsük még sóval, cukorral.

A kész levest szórjuk meg a tányérunkban reszelt sajttal.

A recept a TV Paprika évekkel ezelőtti műsorából való, nagy kedvenc nálunk. Kisebbik lányom nem kedveli a sör miatt, ezért neki rántottam ki pár szelet karajt. Az eredeti recept sertésszűzből készült, de karajjal is tuti finom.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

70 dkg csont nélküli sertés karaj 1100 Ft
1 közepes hagyma 20 Ft
1 póréhagyma 139 Ft
1 nagyobb gezerd fokhagyma
kevés liszt
1 doboz világos sör 179 Ft
só, bors olaj

párolt káposztához:
1 nagy fej fehér káposzta 182 Ft
1 közepes fej hagyma 20 Ft
olaj
só, cukor, ecet
őrölt fűszerkömény

1 nagyobb bögre rizs 25 Ft
---------------------------
összesen 1700 Ft

A karajt szeleteljük fel kb. fél cm vastagságúra, sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalát, majd vágjuk a szeleteket 4 darabba. A darabokat forgassuk meg lisztben és tegyük félre.

A hagymákat tisztítás után vágjuk vékony karikára és egy nagyobb fazékban kezdjük el megpárolni kevés olajon: először a vöröshagymát, utána a pórét, legvégül a fokhagymát. Vigyázzunk, hogy a póré ne égjen le! A megpuhult hagymákra tegyük rá a lisztben megforgatott húsdarabokat és süssünk kérget mindkét oldalukra 2-3 perc alatt. Az egészet öntsük fel a sörrel, enyhén sózzuk meg és félig lefedve főzzük a hús puhulásáig. A végén sűrű szaftot kell kapnunk.

A káposzta torzsáját vágjuk ki, külső leveleit távolítsuk el, vágjuk félbe, majd negyedbe és csíkozzuk fel. A hagymát tisztítás után vágjuk apróra.  Egy nagyobb lábosban hevítsünk olajat és karamellizáljunk rajta 3-4 evőkanál cukrot. A világosbarna cukorhoz adjuk hozzá az aprított hagymát és keverjük el (óvatosan, a lábostól távolabb állva, mert a hőkülönbség miatt nagyon sercegni fog). Szórjunk bele kb. 1 csapott evőkanálnyi fűszerköményt, keverjük el ezzel is, majd tegyük bele a csíkozott káposztát, amit csak most sózzunk meg. Kb. 2 evőkanálnyi sót tegyünk bele, hogy levet tudjon engedni. Öntsünk bele ecetet, jól keverjük össze és fedő alatt, néha megkeverve pároljuk puhára. Párolódás alatt többször kóstolgassuk és ha szükséges, ízesítsük további só, cukor vagy ecet hozzáadásával.

A megpuhult húst a párolt káposztával és a főtt rizzsel tálaljuk.

TIPP: én köretként, rizs helyett jobban szeretem a héjában sült burgonyát, így az is került a tányérra.


A tiramisut előző nap készítsük el, mert 1 nap kell ahhoz, hogy összeálljon. Ezt az édességet kisebbik lányom szinte egyedül szokta elkészíteni, hiszen egy sütés nélküli finomságról van szó. Kávé nálunk alig kerül bele, a likőr pedig teljesen kimarad. A mascarpone ára miatt nem tartozik a kevés pénzből elkészíthető édességek közé, viszont nagyon laktató.Már régóta ki szerettem volna próbálni ennek az ehető tálkának a receptjét, nagyon jól sikerült, finom lett, bár a sütést követő 1-2 óra elteltével puhult meg igazán.
Hozzávalók:

500 gramm jó minőségű mascarpone 979 Ft (a holnapi süteményhez félretettem belőle 100 grammot, ezt a mennyiséget 2 dl habbá vert tejszínnel lehet helyettesíteni)
4 nagyon friss tojás 144 Ft
4 evőkanál cukor

2 zacskó babapiskóta (400 gramm) 470 Ft
fél kávéscsésze lefőtt kávé kevés vízzel elvegyítve
cukrozott kakaópor a szóráshoz
--------------------------------
összesen 1600 Ft

az ehető tálkákhoz (kb. 5 darabhoz):
5 dkg tojásfehérje (kb. másfél tojás) 72 Ft
5 dkg cukor 15 Ft
5 dkg liszt 8 Ft
5 dkg olvasztott vaj 23 Ft
--------------------------------
összesen 120 Ft

A tiramisuhoz a tojásokat válasszuk szét. A sárgájához adjuk hozzá a cukrot és legalább 5 percig habosítsuk gépi habverővel. Váltsunk át fakanálra és keverjük bele a mascarponet, valamint a fehérjéből vert kemény habot is. (a habbá vert tejszín is most kerüljön bele)

Egy négyszögletes, magas falú tálat készítsünk elő a rétegezéshez: tegyünk az aljára egy sor babapiskótát, mindegyiket locsoljunk meg 1 teáskanál vizes kávéval, majd fedjük be a krém felével vagy harmadával, attól függően, hogy hány sor réteget szeretnénk egymásra helyezni. Az én tálam alapterülete nagy, ezért ennyi hozzávalóból két réteget tudok egymásra tenni. A krémre megint egy sor babapiskóta kerüljön, amit meglocsolunk a vizes kávéval és befedünk a maradék krémmel. Tetejét jó vastagon szórjuk meg a kakaóporral és tegyük be a kész édességet a hűtőbe egy éjszakára (lehetőleg lefedve).

Másnap készítsük el az ehető kosárkákat: a vajat olvasszuk fel. A tojásfehérjét (nem kell felverni) keverjük csomómentesre a cukorral és a liszttel, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyünk 2-3 evőkanálnyi masszát és kenjük el lapos kör alakúra (olyan méretűre kenjük szét, hogy formázás után a tiramisu beleférjen). Előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük aranybarnára. Vegyük ki és még melegen formázzuk meg két pohár segítségével az alábbi képen látható módon:
Hagyjuk a poháron pár percig, majd nagyon óvatosan, hogy ne törjön szét, vegyük le róla.

A tiramisut a kisült kosárkákban tálaljuk.

TIPP: a tiramisu krémébe tehetünk 2 dl habbá vert tejszínt attól függetlenül is, hogy nem vettünk el a mascarponéból 100 grammot

TAVASZ - 5. hét - PÉNTEK - Spagetti carbonara


Könnyen, gyorsan és sokféleképpen elkészíthető tésztaétel. Most is az egyszerűségre törekedtem, szem előtt tartva az étel finom ízének megtartását. Őrölt chilipaprikával szórtam meg tálaláskor a saját tányérom szélét, az ötletet Stahl Judit carbonara spagetti receptjéből merítettem, aki friss chili paprikával is ízesítette a spagettit. A gyerekek miatt ez nálunk kimaradt.
Hozzávalók:

1 csomag spagetti tészta 279 Ft
vékony szelet füstölt szalonna 105 Ft
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 egész tojás 36 Ft
2 tojás sárgája 72 Ft
2 dl főzőtejszín (10 %-os) 199 Ft
só, őrölt bors
kevés száraz fehérbor (kihagyható, de szerintem nagyon jó ízt ad az ételnek)
kevés aprított petrezselyemzöld
--------------------------------
összesen 700 Ft

Forrásban lévő sós vízben főzzük ki a spagetti tésztát, majd szűrjük le.

Közben vágjuk kisebb kockákra a szalonnát, a fokhagymát tisztítás után szintén aprítsuk fel.

Az egész tojást, a két sárgáját és a tejszínt keverjük össze, ízesítsük sóval és borssal.

Száraz fazékban süssük zsírjára a szalonnát, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1-2 perc pirítás után öntsük fel kevés száraz fehérborral (álljunk távolabb a fazéktól, mert nagyon sercegni fog). 2 perc rotyogás után borítsuk bele a leszűrt tésztát, jól keverjük el, majd öntsük fel a tojásos-tejszínes mártással. Legfeljebb 2-3 percig hagyjuk a gázon, közben jól keverjük össze és a végén adjuk hozzá az aprított petrezselyemzöldet.

A kész ételt azonnal tálaljuk, mert a tészta nagyon hamar magába szívja a nedvességet, így később egy szárazabb spagettit fogunk kapni.

2012. március 13., kedd

TAVASZ - 5. hét - CSÜTÖRTÖK - Paradicsomos burgonyagombóc


Paradicsomos burgonyagombóc
Az étel ötletét a legjobbotthon.blogspot.com oldalon megtalálható recept adta, apró változtatásokat végeztem csak rajta (például saját, jól bevált gombóc receptemet vettem elő, illetve a szószt nem rántással készítettem). Soha nem ettünk még burgonyagombócot paradicsomszószban, de mivel a kettőt külön-külön szeretjük, gondoltam nagy baj nem lehet a párosításukból. Nem is lett...
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

kb. 20 db közepes gombóchoz:
60 dkg főtt, áttört burgonya 72 Ft
2 tojás 80 Ft
kb. 20 dkg liszt 28 Ft
só, őrölt bors

paradicsomszószhoz:
2 doboz hámozott paradicsom konzerv 398 Ft
1 közepes hagyma 20 Ft
1 nagyobb gerezd fokhagyma
só, kevés cukor
fél csokor petrezselyemzöld 40 Ft + kevés a szóráshoz
olaj
----------------------------------
összesen 640 Ft

A burgonyákat hámozás után vágjuk kisebb kockákra és sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le, hűtsük langyosra, majd keverjük el benne a tojásokat, a lisztet és kevés borsot. Jól dolgozzuk össze a hozzávalókat és lisztes kézzel formázzunk közepes méretű gombócokat. Közben tegyünk fel egy nagy fazékban vizet főni kevés sóval.

A hagymát tisztítás után vágjuk apróra és kevés olajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a közben megtisztított és szintén apróra vágott fokhagymát. Pirítsuk 1-2 percig a, majd öntsük bele a hámozott paradicsom konzerveket, levükkel együtt. Ízesítsük sóval és főzzük 8-10 percig. Végül botmixerrel pürésítsük a forró szószt, tegyük vissza a gázra, keverjünk el benne kevés cukrot és az aprított petrezselyemzöldet. Forraljuk fel, majd húzzuk le a tűzről.

A közben felforrt vízben főzzük ki a gombócokat (forrástól számított 2-3 perc és készen vannak). Igazából akkor szedjük ki őket, ha feljöttek a víz tetejére, de előfordulhat, hogy leragadnak a fazék aljára. Ilyen esetben fakanállal válasszuk el a leragadt gombócokat a fazék aljától és 2-3 perc főzés után szedjük ki őket.

A kifőtt gombócokat a paradicsomszósszal leöntve és aprított petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

TIPP: a kitálalt étel tetejét finom reszelt sajttal tehetjük gazdagabbá, illetve a paradicsomszószt olasz módra bazsalikommal vagy oreganoval is lehet ízesíteni.

2012. március 12., hétfő

TAVASZ - 5. hét - SZERDA - Erdélyi csorba, Rothschild kuglóf citromos habtejszínnel


Erdélyi csorba
Valószínűleg nem autentikus a recept, bár Erdélyben hasonló módon elkészített levest ettünk. Finom ízét a lestyán és a savanyításra használt citromlé adja meg.
Hozzávalók:

30 dkg marhahús vagy sertéshús vagy vegyesen a kettő (nálam most marha nyak) 610 Ft
vékony csík füstölt szalonna 105 Ft
1 nagyobb répa 25 Ft
1 petrezselymgyökér 44 Ft
1 közepes zeller 89 Ft
1 közepes hagyma 15 Ft
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 paprika 79 FT
1 paradicsom 32 FT

1 db hegyes erős paprika 89 Ft
kis doboz tejföl 80 Ft

só, bors, pirospaprika
lestyán

kevés citromlé (a kuglófhoz vásárolt citromból)
----------------------------------------------
összesen 1200 Ft

A húst vágjuk kisebb kockákra. A szalonnát szintén vágjuk apróra és száraz fazékban süssük zsírjára (ha nem szalonnával készítjük a levest, akkor öntsünk olajat a fazékba) és pároljuk üvegesre rajta az aprított hagymát. Közben a fokhagymát is aprítsuk fel és adjuk a hagymához. 1-2 perc pirítás után szórjuk bele a pirospaprikát és tegyük hozzá a felkockázott húst. Pirítsuk 3-4 percig, amíg a húsnak kérge lesz, majd öntsük fel kb. 1 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk és kezdjük el főzni.

A zöldségeket a gyerekek segítségével tisztítsuk meg és karikázzuk fel. Amikor a leves főzési idejéből eltelt 40-45 perc, tegyük bele a fazékba és főzzük tovább.

Amikor a zöldségek és a hús megpuhultak, adjuk a leveshez a szárított vagy apróra vágott friss lestyánt, valamint a kisebb kockákra vágott paradicsomot és paprikát. További 5 percig főzzük. Ha a végén a levest túl sűrűnek találjuk, öntsünk bele kevés vizet és ha szükséges, ízesítsük. Zárjuk el alatta a gázt és kevés citromlével vagy ecettel savanyítsuk.

A levest a tejföllel és az apróra vágott erős paprikával tálaljuk.
                            -------------------------------------------------------------------

Rothschild kuglóf citromos habtejszínnel
A kuglófok világa számomra ismeretlen, sem anyukám, sem a mamáim nem készítettek ilyen édességet. Viszont régebbről van egy kuglóf sütőm, ami eddig ott árválkodott a konyhaszekrényben. Megsajnáltam és eldöntöttem, kipróbálom, hátha valami jó "sül ki belőle"...Úgy is lett! Mindenkinek nagyon ízlett a benne sütött finomság, így elhatároztam, feltöltöm igen hiányos kuglóf receptgyűjteményemet és gyakrabban veszem elő a formát. Alábbi recept internetes oldalról származik és elég sok hozzávalót kihagytam belőle (török mogyoró, dió, aszalt szilva), de így is nagyon finom lett. Ráadásul gyermekeim másnapi tízóraija is ki lett pipálva...
Hozzávalók:

9 dkg étcsokoládé 289 Ft
5 dkg mazsola 90 Ft
20 dkg aszalt sárgabarack 409 Ft
25 dkg liszt 32 Ft
1 kk sütőpor
5 db tojás 180 Ft
2 csomag vaníliás cukor 74 Ft
20 dkg cukor 60 Ft
25 dkg margarin 240 Ft

4 dl habtejszín 300 Ft
3-4 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja és ízlés szerinti leve 35 Ft
--------------------------------------
összesen 1700 Ft

A tojásokat válasszuk szét.

A puha, szobahőmérsékletű margarint a cukor 2/3 részével és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Dolgozzuk bele egyesével a tojások sárgáját, majd a sütőporral elkevert lisztet is.

Az aszalt sárgabarackot vágjuk négyfelé, a csokit tördeljük kisebb darabokra és a mazsolával együtt az egészet keverjük a tésztához. A tojásfehérjét kezdjük el felverni és amikor kifehérdetett, adjuk hozzá a megmaradt cukrot és verjük kemény habbá. Ezt is forgassuk bele óvatosan a tésztába. Amikor készen lettem a tésztával, úgy éreztem kevés tej hozzáadásával lágyítanom kell rajta, bár a recept ezt nem írta. Mivel most sütöttem először kuglófot, nem tudtam, hogy a tésztának milyen lágynak kell lennie. Aki ismeri a kuglóftésztákat és a hozzávalók összedolgozása után megfelelőnek tartja a tészta állagát, ne tegyen hozzá tejet.

Vajjal kikent és kilisztezett formába simítjuk a masszát és előmelegített sütőben 190 fokon kb. 1 órán át sütjük. Tűpróbával ellenőrizzünk a végén.

A citromos habtejszínhez a porcukrot keverjük össze a citrom reszelt héjával és levével, öntsük bele a habtejszínt, ezzel is keverjük el, majd verjünk belőle kemény habot.

 A kisült, meleg kuglófot szeleteljük fel és a citromos habtejszínnel tálaljuk.

TAVASZ - 5. hét - KEDD - Padlizsános lassagne


Padlizsános lassagne
Ha megkérdezem a gyermekeimtől, mit főzzek, szinte kivétel nélkül lassagne a válasz. Nem állítom, hogy ez a padlizsános a kedvencük, de nem lehet mindig darált húsosat enni. A kárpótlásként beletett sonka azonban megbékíti őket és éppen elég ahhoz, hogy másnapra egy szelet lassagne se maradjon...
Hozzávalók:

1 padlizsán 428 Ft
2 paradicsom 68 Ft
1 csokor újhagyma
10 dkg sonka (Kapuvári) 269 Ft
2 doboz lassagne tészta (500 gramm) 442 Ft (az én hőálló tálamhoz kettő doboz elég)
Besamell mártáshoz kb. 5 dkg vaj, kb. 5 dkg liszt és kb. 5 dl tej
10 dkg sajt (Trappista) 189 Ft
-------------------------------
összesen kb. 1600 Ft

A padlizsánt mossuk meg, végeit vágjuk le, szeleteljük kb. fél cm vastag karikákra és száraz serpenyőben mindkét oldalukat pirítsuk barnára. Közben sózzuk és borsozzuk meg.

Az újhagymát karikázzuk fel (zöld része is kerülhet bele) és abban a serpenyőben, amelyikben a padlizsánt sütöttük, kevés olajon pároljuk meg. Ne hagyjuk magára, nehogy leégjen. Párolás közben enyhén sózzuk meg.

Készítsük el a Besamell mártást a szokásos módon. Fűszerezzük sóval, kevés reszelt sajttal és a megpárolt újhagymát is tegyük bele.

Egy négyszögletes hőálló tálban rétegezzük az ételt:
- kenjük ki a tálat kevés mártással - erre kerüljön egy sor lassagne tészta - majd a padlizsán - végül a mártás egy harmada
- a következő réteget megint a tésztával kezdjük - majd befedjük a sonkaszeletekkel - erre kerül a paradicsomkarika egyik fele - és a mártás másik harmada
- az utolsó réteget ugyancsak a tészta nyitja - majd jön rá a padlizsán - és a paradicsom másik fele - újabb tésztaréteg - végül az egészet leöntjük a megmaradt mártással
- tetejére ráreszeljük a sajtot
Alufóliával vagy a tál tetejével befedjük és előmelegített sütőben 200 fokon először letakarva pároljuk, majd a fóliát levéve további 10 percig sütjük. Nem érdemes tovább sütni, mert kiszárad.

TIPP: 4-5-6 réteget is készíthetünk, ez nagyban függ a tál méretétől és a hozzávalók mennyiségétől. Az én tálam lapos és nagy alapterületű, ezért ennyi hozzávalóból három réteget tudok készíteni.