Készítettem már pirogot, de nem forró olajban, hanem sütőben sütöttem meg. Nagyon finom volt. Amikor Vicuskánál megláttam az olajban sült verziót, nyeltem egy nagyot és arra gondoltam, ez a variáció is megér egy misét. Elkészítettem, megsütöttem (egyből dupla adagban...és milyen jól tettem...), jól belakmároztunk és teli hassal egyöntetűen elhatároztuk, hogy ez az étel felkerül az állandó ételeket tartalmazó étlapunkra:)
Hozzávalók a dupla adaghoz:
70 dkg liszt 115 Ft
30 dkg főtt burgonya 56 Ft
5 dkg élesztő 43 Ft
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só (nálam ennél több, de ez ízlés dolga)
10 dkg vaj 76 Ft (500 g-os Ráma Harmóniával számolva)
2 egész tojás (a fél adaghoz kettő tojássárgája kell, én a duplába két egész tojást tettem) 80 Ft
3 dl meleg tej 47 Ft
a töltelékhez:
25 dkg sonka 422 Ft
1 tubus natúr ömlesztett sajt 149 Ft
só, bors
fél csokor petrezselyemzöld 28 Ft
olaj a kisütéshez
----------------------------------
összesen kb. 1100 Ft
Az élesztőt morzsoljuk egy kisebb tálkába, öntsük fel 1 dl megmelegített tejjel, amelyben elkevertük a cukrot és lefedve hagyjuk felfutni.
A megfőtt burgonyát törjük össze, adjuk hozzá a lisztet, a sót, a vajat, a tojásokat, a maradék langyos tejet, valamint a felfutott élesztőt és jó alaposan gyúrjuk össze (először a tálban, majd lisztezett felületre borítva a munkalapon is). A meggyúrt tésztát tegyük vissza a tálba és tiszta konyharuhával lefedve, meleg helyen kelesszük a duplájára.
Közben készítsük el a tölteléket: a sonkát vágjuk apró kockákra és keverjük össze a sajtkrémmel, némi sóval, borssal és aprított petrezselyemzölddel.
A megkelt tésztát alaposan belisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra, amiből vágjunk ki kb. 6*8 cm-es téglalapokat. A téglalapok közepére kenjünk a sonkás krémből, majd hosszabbik oldala mentén hajtsuk félbe. A széleket csippentsük össze és az így kapott majdnem henger formákat bő, forró olajban süssük szép aranybarnára.
Még melegen lássunk neki. Kínálhatunk mellé joghurtot, tejfölt, amibe a szezonra való tekintettel egy kis medvehagymát is keverhetünk, de szerintem nagyon passzol hozzá a mézes krumplisaláta vagy az amerikai majonézes káposztasaláta is.
Hű a mindenit de finomságos lehet :-)
VálaszTörlésAddig-addig szemezek vele, míg csak elkészítem én is! Szigorúan dupla adagot:-)
VálaszTörlésHúha, most a kép láttán azt érzem, hogy éhes vagyok - pedig nem kellene már enni...
VálaszTörlésKi kell próbálnom ebből a krumplis tésztából is, mert az ilyen töltött dolgokat nagyon szeretjük. Egy ilyen 70 dekás adag nekünk is simán jöhet :-)
VálaszTörlésNálad is annyira jól néz ki, beállok a kipróbálósok sorába én is! :)
VálaszTörlésÉn is csak nyelek itt nagyokat! Kiadós ebéd lehet ;)
VálaszTörlés