2013. január 23., szerda

Amerikai almás pite


Sikerült a kedvenc zöldségesemnél Idared almát vásárolni 199 Ft-ért, így a kedvenc zöldségesemnél vásárolt almából a kedvenc almás piténket sütöttem meg. Annyit kell róla tudni, hogy a tésztájába nem kerül tojás (jó pont!) és az almás töltelék jó sok fűszerrel ízesített (még egy jó pont!). Nyáron mindig vanília fagyival tálalom, így télen viszont vaníliás tejszínhabbal ettük:) Így télvíz idején fontos szempont gyümölcsös édesség készítésnél a megfelelő gyümölcs kiválasztása. Ilyenkor nem is álmodozom eperről, málnáról, szederről, ribizliről, mert csak fagyasztott állapotban lehet kapni, nem is kevés, cserébe viszont igen drága pénzekért. Tehát marad az alma, ami néha meglepően drága ahhoz képest, hogy nálunk is megterem (nem is akármilyen minőségben...), de ki lehet fogni igen jó áron kapható példányokat is. Mint most. Ráadásul nagyon sokféle almás édesség készíthető belőle (megint egy jó pont)...:)

Hozzávalók:
a tésztához:
fél kg liszt 82 Ft
25 dkg puha vaj (csak 10 dkg volt otthon, így tejföllel kellett helyettesítenem) 184 Ft (500 grammos Ráma Harmóniával számolva, mely akciósan 369 Ft-ba került)
18 dkg cukor 50 Ft
csipet só
kb. 9 evőkanál víz

a töltelékhez:
1 kg alma 199 Ft
cukor (mennyisége az alma édességétől és ízlésünktől függ, nálam most 4 evőkanál került bele)
2 mokkáskanál fahéj
fél mokkáskanál őrölt gyömbér
fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg
egy csipet őrölt szerecsendió
1 kisebb citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília aroma

kb. 3-4 evőkanál gríz

a kenéshez kb. 1 dl vanília aromával ízesített tej kb. 20 Ft
-------------------------------
összesen kb. 600 Ft

A lisztet vegyítsük össze a cukorral és a sóval, morzsoljuk el a vajjal, majd annyi vízzel gyúrjuk össze, amennyivel a tészta összeáll (ne legyen túl kemény, de nagyon lágy sem). Tegyük hűtőbe addig, amíg a tölteléket elkészítjük.

Ehhez az almát hámozzuk meg, vágjuk ketté, magházát távolítsuk el, majd szeleteljük vékony cikkekre. A cikkeket tegyük egy közepes lábosba, szórjuk rá a fűszereket, a reszelt citromhéjat, a vanília aromát és alacsony láng felett főzzük kb. 5 percig (csak addig kell a gáz fölött tartani, amíg az almák kicsit összeesnek).

A tésztát osszuk két egyenlő részre és lisztezett felületen nyújtsuk ki egyenként a formánk méretének megfelelő nagyságú kör alakra. Az elsővel béleljük ki a vajazott-lisztezett formánkat úgy, hogy a pereméig felérjen a tészta. Szórjuk meg kevés grízzel, majd simítsuk rá a tölteléket. A másik lappal variálhatunk: befedhetjük vele az egész tésztát, majd a tetejébe éles késsel bármilyen mintát vághatunk vagy felvághatjuk a kinyújtott lapot hosszú csíkokra és ezekkel berácsozhatjuk a pite tetejét (én most ezt az utóbbi verziót választottam). A felső tésztát bőven kenjük meg a vaníliás tejjel (ha rácsozunk, akkor nyugodtan lekenhetjük a kikukucskáló almás réteget is...) és az egészet forró sütőbe tolva (nálam 190 fok) süssük szép aranyszínűre.

Hagyjuk langyosra hűlni és utána vágjuk fel. Másnapra puhul a tészta, de frissen sem kemény. Vanília fagyival, tejszínhabbal tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Hétvégén láttuk ki tudja hányadszor már az Amerikai pitét :-)))

    Tegnap pedig almás palacsintát sütöttem, hasonlóan, mint ahogy a tölteléket készítetted :-)

    Eszméletlen finom lehet, pláne tejszínhabbal és/vagy vaníliafagyival... Hmmmmmmmmm...

    VálaszTörlés
  2. Azt hiszem a héten almás pitét (is) sütök :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, szeretjük az almásat is:) Náluk a fagyasztott bogyósok kb ugyanannyiba kerülnek, mint az alma, sokszor szoktam venni, de persze frissen sokkal jobb:) Vaníliagyival szoktam én is tálalni:)

    VálaszTörlés
  4. Hmm, biztos finom omlósz ;) vaníliafagyival tuti, hogy veri a boltit :)

    VálaszTörlés