Nem állítom, hogy a kedvencünk ez az étel, de egyszer-egyszer azért el szoktam készítnei, főleg ősszel, amikor a szervezetnek sok vitaminra van szüksége a téli időszak előtt. Most petrezselymes nokedlivel tálaltam.
Hozzávalók:
a zöldségpörkölthöz:
10 dkg füstölt szalonna 130 Ft
1 nagy fej hagyma 18 Ft
2 sárgarépa 69 Ft
1 karfiol 439 Ft
1 cékla 53 Ft
1 petrezselyemgyökér 100 Ft
1 doboz kukorica 249 Ft
só
kevés piros fűszerpaprika őrlemény
kevés borsikafű
1 babérlevél
a nokedlihez:
5 tojás 175 Ft
liszt
só
1 csokor petrezselyemzöld 50 Ft
---------------------------------
összesen kb. 1300 Ft
A zöldségpörkölthöz a kisebb kockára vágott szalonnát süssük zsírjára egy nagyobb lábosban, majd pároljuk rajta üvegesre az aprított hagymát. A tűzről lehúzva szórjuk bele a pirospaprikát és kevés vízzel felöntve tegyük vissza a gázra. Fedjük le és alacsony lángon főzzük addig a hagymát, amíg a zöldségeket előkészítjük.
A répát, gyökeret hámozzuk meg, vágjuk vékonyabb karikákra, a karfiolt bontsuk rózsáira, a céklát tisztítás után kockázzuk fel, a kukoricát szűrjük le. A kukorica kivételével az összes zöldséget borítsuk a lábosba, sózzuk meg, tegyük hozzá a babérlevelet, a borsikafüvet, öntsük fel kevés vízzel és fedő alatt pároljuk puhára a zöldségeket (ügyeljünk rá, hogy az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk). Amikor a zöldségek megpuhultak, mehet hozzájuk a kukorica is. Főzzük további 5 percig és kész is.
A zöldségpörköltet az aprított petrezselymzölddel ízesített nokedlivel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése