Most készítettem először ezt az ételt Frank Júlia szakácskönyvéből és nem értem miért vártam eddig vele...! Mert maximális íz-élményt adott ez a reszelt krumplival összegyúrt darált hús, palacsinta tésztában kisütve. És mellé a finom káposzta saláta csak fokozta az élvezetet:)
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús 305 Ft
2 közepes méretű burgonya
10 dkg reszelt sajt 179 Ft
2 tojás 100 Ft
15-20 dkg liszt 30 Ft
2 dl tej 31 Ft
olaj
1 kisebb fej hagyma 10 Ft
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál piros fűszerpaprika
só, bors
a káposztasalihoz:
fél fej kisebb káposzta
só
őrölt kömény
ecet és cukor
-----------------------------
összesen kb. 700 Ft
Szerintem a káposztasalival kezdjük: a káposzta külső leveleit távolítsuk el a torzsájával együtt és vagy gyaluljuk vagy reszeljük le vagy vágjuk nagyon vékony csíkokra. Sózzuk be és tegyük félre másfél-két órára. Közben a salátalevet készítsük el: kb. fél liter vízhez adjunk 5-5 evőkanál cukrot és ecetet, valamint kevés őrölt fűszerköményt és addig kavargassuk, amíg a cukor felolvad. Tegyük félre.
A hagymát vágjuk apróra és kevés olajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és fél perc pirítás után a fűszerpaprikát is. Húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A burgonyát hámozzuk meg és reszeljük le a reszelő legkisebb fokán. Keverjük össze a darált hússal, az egyik felvert tojással, a pirított hagymával, a reszelt sajt felével, sóval, borssal és 1 dl tejjel. Addig gyúrjuk a masszát, amíg az összes folyadékot felveszi.
Nedves kézzel formázzunk belőle 10-12 db gombócot, amiket egyenként lapogassunk össze két tenyerünk között és forgassunk meg lisztben.
A megmaradt tojást és tejet keverjük össze, majd kézi habverővel keverjünk hozzá annyi lisztet, amennyivel a szokásos palacsinta tésztánál kicsit sűrűbb masszát kapunk. Sózzuk meg.
A lapos húspogácsákat egyenként forgassunk meg a palacsinta tésztában és bő, forró olajon süssünk pirosra alacsony lángon. Sütés után a felesleges olajat papírtörlőn itassuk le és a forró húspogácsák tetejét szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
A besózott káposztát jól nyomkodjuk ki és keverjük el a salátalében.
Hozzávalók:
1 csomag 6 lapos réteslap 179 Ft
60 dkg alma 161 Ft
8 evőkanál bármilyen müzli (nálunk csokis volt otthon)
3 evőkanál méz
5 dkg vaj vagy margarin 38 Ft
1 tojás 50 Ft
1 citrom leve (nálunk kimaradt)
1 kávéskanál őrölt fahéj
csipetnyi só
porcukor a szóráshoz
-------------------------------
összesen 450 Ft
Az
almát hámozzuk meg és reszeljük le, majd keverjük össze a mézzel,
citromlével, a habosra felvert tojással, a fahéjjal, sóval és a
müzlivel. Legalább másfél-két órát hagyjuk pihenni. Ennyi idő alatt a
müzli magába szívja az összes nedvességet és felpuhul.
Száraz
munkalapra terítsünk ki 1 réteslapot, tetejét kenjük meg olvasztott
vajjal, majd terítsünk rá még egy réteslapot, aminek tetejét szintén
kenjünk meg olvasztott vajjal, végül erre kerüljön még egy réteslap
vajjal megkenve és a szélére egy csíkban kenjük fel a töltelék felét is,
majd szorosan csavarjuk fel.
A maradék 3 réteslapot hasonló módon készítsük el.
Mindkét
rétesrudat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, tetejüket kenjük meg a
maradék olvasztott vajjal és előmelegített sütőben süssük szép
aranyszínűre. Hűtsük langyosra, majd szeleteljük fel és porcukorral
meghintve tálaljuk.
TIPP:
a töltelékbe lehet keverni kevés darált diót vagy mazsolát vagy
mindkettőt, esetleg baracklekvárt és a forró almás rétest el tudom
képzelni vanília fagyival is:)
Guszta,ismerem a receptet én is szoktam készíteni:))
VálaszTörlés