2012. június 16., szombat

NYÁR - 13. hét - SZOMBAT - Burgonyás húsvagdalt bundában


Most készítettem először ezt az ételt Frank Júlia szakácskönyvéből és nem értem miért vártam eddig vele...! Mert maximális íz-élményt adott ez a reszelt krumplival összegyúrt darált hús, palacsinta tésztában kisütve. És mellé a finom káposzta saláta csak fokozta az élvezetet:)

Hozzávalók:

30 dkg darált sertéshús 305 Ft
2 közepes méretű burgonya
10 dkg reszelt sajt 179 Ft
2 tojás 100 Ft
15-20 dkg liszt 30 Ft
2 dl tej 31 Ft
olaj
1 kisebb fej hagyma 10 Ft
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál piros fűszerpaprika
só, bors

a káposztasalihoz:
fél fej kisebb káposzta
őrölt kömény
ecet és cukor
-----------------------------
összesen kb. 700 Ft

Szerintem a káposztasalival kezdjük: a káposzta külső leveleit távolítsuk el a torzsájával együtt és vagy gyaluljuk vagy reszeljük le vagy vágjuk nagyon vékony csíkokra. Sózzuk be és tegyük félre másfél-két órára. Közben a salátalevet készítsük el: kb. fél liter vízhez adjunk 5-5 evőkanál cukrot és ecetet, valamint kevés őrölt fűszerköményt és addig kavargassuk, amíg a cukor felolvad. Tegyük félre.

A hagymát vágjuk apróra és kevés olajon fonnyasszuk meg. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és fél perc pirítás után a fűszerpaprikát is. Húzzuk le a tűzről és hagyjuk kihűlni.

A burgonyát hámozzuk meg és reszeljük le a reszelő legkisebb fokán. Keverjük össze a darált hússal, az egyik felvert tojással, a pirított hagymával, a reszelt sajt felével, sóval, borssal és 1 dl tejjel. Addig gyúrjuk a masszát, amíg az összes folyadékot felveszi.

Nedves kézzel formázzunk belőle 10-12 db gombócot, amiket egyenként lapogassunk össze két tenyerünk között és forgassunk meg lisztben.

A megmaradt tojást és tejet keverjük össze, majd kézi habverővel keverjünk hozzá annyi lisztet, amennyivel a szokásos palacsinta tésztánál kicsit sűrűbb masszát kapunk. Sózzuk meg.

A lapos húspogácsákat egyenként forgassunk meg a palacsinta tésztában és bő, forró olajon süssünk pirosra alacsony lángon. Sütés után a felesleges olajat papírtörlőn itassuk le és a forró húspogácsák tetejét szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.

A besózott káposztát jól nyomkodjuk ki és keverjük el a salátalében.


Hozzávalók:

1 csomag 6 lapos réteslap 179 Ft
60 dkg alma 161 Ft
8 evőkanál bármilyen müzli (nálunk csokis volt otthon)
3 evőkanál méz
5 dkg vaj vagy margarin 38 Ft
1 tojás 50 Ft
1 citrom leve (nálunk kimaradt)
1 kávéskanál őrölt fahéj
csipetnyi só
porcukor a szóráshoz
-------------------------------
összesen 450 Ft

Az almát hámozzuk meg és reszeljük le, majd keverjük össze a mézzel, citromlével, a habosra felvert tojással, a fahéjjal, sóval és a müzlivel. Legalább másfél-két órát hagyjuk pihenni. Ennyi idő alatt a müzli magába szívja az összes nedvességet és felpuhul.

Száraz munkalapra terítsünk ki 1 réteslapot, tetejét kenjük meg olvasztott vajjal, majd terítsünk rá még egy réteslapot, aminek tetejét szintén kenjünk meg olvasztott vajjal, végül erre kerüljön még egy réteslap vajjal megkenve és a szélére egy csíkban kenjük fel a töltelék felét is, majd szorosan csavarjuk fel.

A maradék 3 réteslapot hasonló módon készítsük el.

Mindkét rétesrudat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, tetejüket kenjük meg a maradék olvasztott vajjal és előmelegített sütőben süssük szép aranyszínűre. Hűtsük langyosra, majd szeleteljük fel és porcukorral meghintve tálaljuk.

TIPP: a töltelékbe lehet keverni kevés darált diót vagy mazsolát vagy mindkettőt, esetleg baracklekvárt és a forró almás rétest el tudom képzelni vanília fagyival is:)



1 megjegyzés: