2012. október 6., szombat

ŐSZ-23. hét-SZOMBAT- Feketeerdő torta


Ezt a tortát elég régen készítettem (jó pár éve, kisebbik sógornőm születésnapjára) és a fényképek között kutakodva akadtam rá. Mivel egy nagyon finom tortáról van szó, gondoltam kiposztolom, hátha valaki még nem próbálkozott vele otthon. :)

Hozzávalók egy 26 cm-es kerek tortaformához:

a tésztához:
6 db tojás 180 Ft
18 dkg cukor 50 Ft
3 dkg vaj
15 dkg liszt 25 Ft
6 dkg étkezési keményítő
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

a krémhez:
2 üveg házi meggybefőtt (magozott)
5 dkg étkezési keményítő
ízlés szerinti porcukor
fahéj

4 dl habtejszín 296 Ft
1 zacskó habfixáló 74 Ft
ízlés szerinti cukor
1 teáskanál vanília aroma

a díszítéshez:
4 dl habtejszín 296 Ft
1 zacskó habfixáló 74 Ft
2 evőkanál porcukor
1 teáskanál vanília kivonat
16 szem meggy
5 dkg étcsoki 160 Ft
----------------------------
összesen kb. 1300 Ft

A tészta hozzávalóit harmadolva süssünk három lapot. Ehhez 2 tojás fehérjét verjünk kemény habbá. A sárgákat 2 evőkanál vízzel és 6 dkg cukorral legalább 5 percig habosítunk, majd keverjük hozzá a felolvasztott 3 dkg vaj harmadát. Az 5 dkg lisztet szitáljuk össze a 2 dkg keményítővel és az 1 evőkanál kakaóporral és a fehérjéből vert kemény habbal együtt felváltva, kis részletekben keverjük a sárgájához. A masszát öntsük a sütőpapírral bélelt formába és előmelegített sütőben 200 fokon süssük meg. (nem kell teljesen kiszárítani a tésztát vagyis nem kell túlsütni, amikor a teteje már megszilárdult, vegyük ki a sütőből)
A maradék hozzávalókból ugyanígy süssünk még két lapot.

A meggybefőttből tegyünk félre 16 szemet a díszítéshez, a léből pedig mérjünk ki 4 dl-t, amit öntsünk egy kisebb lábosba. Keverjük el benne kézi habverővel a keményítőt, a cukrot, a fahéjat és alacsony lángon sűrítsük be. A végén tegyük hozzá a meggyet is, keverjük meg, majd hagyjuk kihűlni.

A porcukrot és a habfixálót vegyítsük össze, majd keverjük csomómentesre a tejszínnel és verjük kemény habbá (a tejszínfelverés titka - mármint, hogy ne csapódjon ki - a jéghideg tejszín, vagyis a habtejszínt nagyon jól le kell hűteni ahhoz, hogy habbá tudjuk verni, ha felhasználás előtti napon vásároljuk, akkor felhasználásig - másnapig- tegyük hűtőbe, ha viszont aznap van rá szükségünk, akkor tegyük fagyasztóba fél órára -az sem baj, ha a széle jégkristályos lesz - és csak ezután verjük fel)

Töltsük be a tortát: az első tésztalap maradjon a formában, erre kenjük rá a meggykrém felét és a tejszínhab felét. Fedjük be a második tésztalappal, amire szintén meggykrém és tejszínhab kerül, majd a harmadik lap.

A díszítéshez a fentebb leírt módon verjük habbá a tejszínt, melyből 16 teáskanálnyit tegyünk habzsákba, a többivel kenjük be a torta tetejét és oldalát. Nyomjunk a habzsákból 16 habrózsát a tortára, mindegyikre ültessünk rá egy szem meggyet és végezetül reszeljük rá a csokit a tetejére (és az oldalára).

A kész tortát tegyük egy éjszakára a hűtőbe és csak másnap szeleteljük fel.

TIPP: a pihe-puha kókuszos szelet tésztájával fogom legközelebb elkészíteni, mert szerintem -amellett, hogy puhább- csokisabb lesz a tészta.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a tortád, ez bizony nálunk is favorit volt egy időben. Akkoriban annyiszor sütöttem, hogy egy idő után már a könyökömön jött ki először csak nekem, aztán már szerencsére a többieknek is..:-))) De ezt most szívesen megkóstolnám...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ugyanígy kezdek lenni a brownie-val! A gyerekek annyira szeretik, hogy minden nap képesek lennének megsüttetni velem! Az apukájuk pedig a szilvás cobblerért "nyaggat". Egyenlőre nem untak rá egyikre sem...

      Törlés
  2. Mi is nagyon szeretjük, ideje lenne házilag is elkészíteni! :) A tied nagyon szépséges lett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Próbáld ki az étcsokival dúsított lapokkal! Szerintem úgy még finomabb:)

      Törlés
  3. Imádom ezt a tortát!!! Szuper lett :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép torta, milyen ügyes voltál már akkor is. Igazi konyhatündér vagy. :)

    VálaszTörlés